Homokzsákokkal védekeznek Gyöngyöstarjánban (videó)

Szinte napra pontosan 1 évvel a két ember életébe került árvíz után ismét fokozott a készültség Gyöngyöstarjánban. A patak egyelőre még nem öntött a ki, a helyiek azonban a tavalyi évből okulva megkezdték a védelmi előkészületeket. Homokzsákokat töltöttek meg, amelyeket az alacsonyabban fekvő épületek elé helyeztek ki, az iskolából pedig hazaküldték a diákokat.

x Hirdetés

Délelőtt 10 óra körül nagyjából 50 mm eső esett le az erdőben, amely aztán perceken belül megérkezett Gyöngyöstarjánba is. Kiss Viktor polgármester elmondta, hogy a védekezési munkálatokat azonnal elkezdték, így a tavalyi tapasztalatok alapján kritikus pontoknak megítélt helyszínekre nagyon gyorsan el tudták juttatni a homokzsákokat. Az egyik ilyen állomás a gyöngyöstarjáni iskola volt, ahová a 2023-as villámárvíz során betört a víz. Éppen ezért a polgármester kérésére elővigyázatosságból a tanulókat korábban hazaengedték az intézményből.

Forrás: Gyöngyösi Médiaközpont

Kiss Viktor hozzátette, hogy bár az erdőkben jelenleg is esik az eső és ez a vízmennyiség még meg fog érkezni Gyöngyöstarjánba, bíznak abban, hogy nem ismétli meg magát a történelem. Ennek ellenére folyamatosan töltik a homokzsákokat, az eddig megépített falakat pedig magasítani fogják.   

Gyöngyöstarjánban sokan laknak közvetlenül a patak mellett. Ők jelenleg a homokzsákok elhelyezésén túl csak bizakodni tudnak abban, hogy a patak ne öntsön ki a medréből. Farkas Gyula helyi lakos elmondása szerint, hiába teszik le a homokzsákokat, ha a víz ismét megindul, a menekülésen kívül más esélyük nem lenne.

Hevesi Katalin, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta: Gyöngyös környékéről nem érkezett bejelentés hozzájuk, viszont Egerben már a héten sokadjára okozott gondot a nagy eső. Ecséden egy fa dőlt az úttestre, de a tűzoltók vonultak Andronaktályára és Hatvanba több helyszínre is.

x Hirdetés

Babyboom Sástón (galéria)

Árvízvédelmi készültség Gyöngyöstarjánban

Árvízvédelmi készültség Gyöngyöstarjánban