Szabadkártyával még kijuthat a paralimpiára Lévay Petra

5. helyezést ért el Lévay Petra, Európa-bajnok parasportoló az üzbegisztáni világkupán. A párizsi Paralimpiához közeledve egyre komolyabb a verseny a kvalifikációért, és bár Lévay egyenes ágon már nem tud kijutni, szabadkártyán még jó eséllyel pályázik a kvóta megszerzésére.

x Hirdetés

Az üzbegisztáni világkupán a triatlonosok legnagyobb ellenfelei nem egymás, hanem az időjárási körülmények voltak. A verseny napján ugyanis viharos szél és felhőszakadás várt rájuk, emiatt pedig a szervezők eltolták a rajtot. Mint Lévay elmondta, a legnagyobb veszélyt a villámok jelentik, különösen akkor, amikor úszik a mezőny. A bizonytalan körülmények ellenére elindították őket, Lévay Petra pedig az előkelő 5. helyet szerezte meg.

A paratriatlonos szerint egy izgalmas, ámbár feszült periódus ez számára, hiszen a kvalifikációs időszak a hajrába fordult, Július elsejéig pedig heti szinten tartanak majd versenyeket. A versenyzőkön múlik, mely világkupa állomásokra látogatnak el, ez pedig, ahogy Lévay elmondta, nehéz döntések elé állítja a triatlonosokat. Szerinte sokkal könnyebb egy versenyre készülni, mintsem folyamatosan terhelni a szervezetet, amely a formaidőzítés szempontjából nem ideális. Nagy dilemma a forma tartása mellett, hogy elegendő időt szánjon a pihenésre és regenerálódásra is. A tét, ezzel pedig a pszichés megterhelés óriási, ezt az üzbegisztáni verseny is megmutatta, ahol az úszás során több versenyző is kisebb verekedésbe került, ami nem megszokott a paratriatlonosok mezőnyében.

Lévay Petra összességében nem volt maradéktalanul elégedett az eredményével, egy negyedik hellyel ugyanis feljebb került volna a kvalifikációs listán. Bár az eddigi mumusán, a kerékpáros szakaszon tudott javítani a teljesítményén, ám az úszás most gyengébben sikerült. Mint elmondta a cél a szabadkártya megszerzése, amire a jelenlegi listán elfoglalt 12. helyével jó esélyei vannak. Jelenállás szerint a következő versenye Június közepén Franciaországban lesz, de könnyen lehet, hogy a jövő heti spanyolországi világkupán is rajthoz áll majd.

Lévay Petra Magyarország első női paratriatlon Európa-bajnoka, világbajnoki 6. helyezett, többszörös magyar bajnok és nemzetközi világkupa ezüstérmes. A 2021-es tokiói Paralimpián a 9. helyet szerezte meg.

Borítókép: bunteto.com

x Hirdetés

Megtízszereződött az átjelentkezések száma

Baleset a Pampuk saroknál