„Milliárdok tűnnek el az államkasszából”

Nőtt azon önkormányzatok száma, amelyek szolidaritási adót fizetnek a központi költségvetésbe. Idén 124-gyel több helyhatóság fizet szolidaritási adót, vagyis a tavalyi 724 település száma 848-ra nőtt. Tőlük összesen több mint 310 milliárd forint érkezik az államkasszába. Gyöngyös idén több mint 1 milliárdot fizet. Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője Aktuális Extra című műsorunkban azt mondta: a Parlamentben nem kapott választ arra a kérdésére, melyek ezek az önkormányzatok és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökével beszélgetve derült ki, hogy a szegényebb települések ezeket a pénzeket eddig nem kapták meg.

x Hirdetés

Az adó lényege, hogy a gazdagabb települések segítség a szegényebb önkormányzatokat. Az adó mértékét az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján határozzák meg, amit az éves központi költségvetésről szóló törvényben rögzítenek. Dudás Róbert szerint azonban az államkasszába érkező milliárdok eltűnnek. A politikus szerint az elgondolás jó, azonban nem működik megfelelően, hiszen azokon a helyeken, ahol nincs megfelelő minőségű úthálózat, vagy vasúti infrastruktúra, oda nem fog nagyobb cég települni, amely jelentősen növelhető az adóbevételét a településnek.

Lőcsei Lajos, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője műsorunkban azt mondta: sikeres önkormányzatok nélkül nincs sikeres Magyarország, hiszen ők azok, akik helyben, a legközelebb állnak a lakosokhoz és testközelből érzékelik a helyi problémákat.


További részletek

x Hirdetés

Eső hűtheti le az időt

Országos döntőben a berzés focisták