A fél ország elázhat a hosszú hétvégén

Tegnap diónyi jég hullott az ország több részén és az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés Heves vármegyére ma is érvényben van. Szombaton és pünkösd vasárnap csak a délutánt, hétfőn azonban a nap nagy részét elmossa az eső.

x Hirdetés

Szombaton a délelőtti órákban mindenütt csökken a felhőzet. Gyöngyösön és a Mátra vidékén is több órás napsütés várható, viszont a nap második felében megjelennek a gomolyfelhők az égen és egy-egy helyen kialakulhatnak záporok. A déli, délnyugati légmozgás nagyobb területet kiterjedve megélénkül. Fázni azonban nem fogunk úgy, mint tegnap, 23 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Pünkösd vasárnap a reggeli időszakban több helyütt párássá válhat a levegő, sőt akár ködfoltok is képződhetnek. Ezek a pára és ködfoltok a kora délelőtti órákra feloszlanak, zsugorodnak, majd több órás napsütés ígérkezik. Viszont ismét nő a légkör nedvességtartalma, ezáltal már délután erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. A magasba törő, osszetornyosuló gomolyokból elszórt jelleggel tarkíthatja az időjárást zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik, de ettől függetlenül is sok helyen élénk lökések kísérik a déli, délnyugati szelet. A hőmérsékletek hasonlóan alakulnak.

Pünkösd hétfőn is lehetnek hosszabb-rövidebb ideig tartó napos időszakok, de ekkor már nagyobb számban, több helyen és többször kialakuló záporok-zivatarok valószínűek. Sőt hevesebb zivatar sem kizárt amit felhőszakadás, apróbb szemű jég, valamit viharos szél is kísérhet. Azonban a hőmérséklet számottevő mértékben nem esik vissza.

x Hirdetés

Jégeső, szupercella – riasztás van érvényben

Gyöngyösön készülnek az olimpiára a vízilabdások