Megkezdődtek a felderítések

Tavaly több mint 7 millió forint értékben szabtak ki bírságot a földtulajdonosoknak parlagfű miatt. Fontos tudni, hogy a magánterületeken az allergén növény irtása az ő feladatuk, amelyet a kormányhivatal ellenőriz.

x Hirdetés

Bár Heves Vármegyében a parlagfű virágzása, a pollen szórása csak augusztus végén várható, a Kormányhivatal Földhivatali Osztálya már május 13-án megkezdte a külterületek korai felderítését. Igaz, a gyakorlatot még csak pár éve kezdték, a korai felderítések hatásának eredményei kézzel foghatók, a tapasztalatok szerint segíti a megelőzést – mondta Gyöngyös Ma című műsorunkban a Heves Vármegyei Kormányhivatal Növény, -és Talajvédelmi Osztály vezetője. Huszárné Bodor Éva hozzátette, ilyenkor felderítik az egyelőre még száras-leveles parlagfűvel borított területeket, ezt követően pedig levélben értesítik, figyelmeztetik a földhasználókat a védekezési kötelezettségükről.

Amennyiben a földtulajdonosok nem tesznek eleget a törvényben rögzített védekezési kötelezettségüknek, tehát a parlagfű fejlettsége eljut a virágbimbós állapotig, kettős szankcióra kell számítaniuk. Egyrészt a virágzás okán pénzbírságban részesülnek, másrészt pedig a közérdekű védekezést is a földhasználóknak kell elvégeznie. Az osztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a közérdekű védekezést a kultúr, tehát termesztett növényekben is elrendelhetik, amennyiben a parlagfű területi borítottsága eléri a 30%-ot.

Összességében a vármegyében csökkent a parlagfűvel borított területek nagyság az elmúlt évekhez képest. Huszárné Bodor Éva szerint ez a sok éves erőfeszítések eredménye, a kormányhivatal ugyanis rendszeres ellenőrzéseket tart, valamint hangsúlyosan próbálják tájékoztatni, felhívni a földhasználók figyelmét a parlagfűre.

x Hirdetés

Megújul az extrém sportpálya – jövő héten vehetik birtokba

Jó ütemben halad az extrémsport pálya felújítása

Jó ütemben halad az extrémsport pálya felújítása