Rendhagyó az idei városbor választás

Gyöngyös várossá nyilvánításának 690. évfordulója alkalmából idén rendhagyó a városbor választás. Mint Hiesz György polgármester elmondta, ezúttal nem választanak polgármester borát, ugyanakkor négy bor viselheti idén a városbor címet.

x Hirdetés

Mint a városvezető elmondta, a 90-es végén, Szabó Gyula polgármester idejében kezdődött a városbor választás, legtöbbször száraz fehérbor került ki nyertesen, hiszen ez az ami a mátrai borvidékre jellemző, de volt, hogy vörösbor került ki győztesen, ám végül mindig visszatértek a fehérborhoz. Rendszerint ilyenkor a hegyközség ezüst- és aranyminősítést kapott borai versengnek.

Idén azonban rendhagyó módon, fehér, rozé és vörösbort is választanak, valamint egy különleges minőségű, 690-es jubileumra palackozott bor is lesz. A 34 versenyben lévő mintából egy szakmai és társadalmi zsűri választja ki a kategória győzteseket.

Frissítés:

A Gyöngyös Város Bora címet idén a fehérborok kategóriájában a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok Sauvignon Blanc bora viselheti, a rozék között az Ákos Pince Nyárest rozéja érdemelte ki a címet, míg a vörösborok mezőnyében a Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete által készített 2021-es évjáratú Caberbet Franc érdemelte ki a zsűri legnagyobb elismerését.

Az idei városborválasztás Gyöngyös városi rangra emelésének 690. évfordulója jegyében zajlott, a két zsűri ugyanis nem csak városborokat választott, hanem a Gyöngyös Város Jubileumi Bora címet is odaítélte. Ebbe a mezőnybe extra minőségű borok nevezését várta borversenyt szervező Gyöngyösi Hegyközség és az önkormányzat, s a valóban kiemelkedően magas minőségű borokból álló felhozatalból végül a Dominium Pincészet 2022-es Grand Feketeleánykáját választották a legjobbnak. A borból a jubileum tiszteletére 690 darab sorszámozott palack készül.

x Hirdetés

Holnaptól ingyenes az utazás

» Kiserdei krimi kaland – Gyöngyök