Csaló sms-ek a Magyar Posta nevében 

Úgy tűnik ismét egyre több támadás éri a felhasználókat a neten vagy sms-ben. Nemrégiben még arról számoltunk be, hogy egyik csomagküldő szolgáltató nevével éltek vissza az adathalászok, most a Magyar Posta lett a célpont. 

x Hirdetés

Szerkesztőségünkbe is több olyan sms érkezett már, mellyel csalók akartak átverni bennünket. Az elmúlt időszakban ismét megnövekedett a visszaélések száma, azonban aki jól figyel, hamar kiszűrheti a hibákat a kamu sms-ekben. Általában csomagátvételhez, nyereményjátékhoz vagy promócióhoz, esetleg fiktív jótékonysági akcióhoz kérik a címzett adatainak ellenőrzését. 

Amit elsőként ellenőrizni kell, az a telefonszám, abból rögtön kiderülhet, hogy honnan érkezett a megkeresés. Ezt követően érdemes az üzenet nyelvezetét megvizsgálni (bár ebben sokat fejlődtek) a csalók (magyartalan nyelvezet, íráshiba). Végül, ha valamilyen linket csatolnak a szöveg mellé, érdemes azt is szemmel végigpásztázni, hiszen már ránézésre lerí róla, hogy nem biztonságos átirányításról van szó.   

Az e-mailben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, „Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközünkre. Semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat! A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

x Hirdetés
"Tudod, hogy ez tilos"

Tudod, hogy ez tilos

28 éves a Delta zenekar!