Idén nem kell átülnünk egy másik autóba

„Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!” – írta sms-ben a Belügyminisztérium még 2013-ban, amikor nem várt havazás érte el hazánkat és okozott közlekedési káoszt az utakon. A 11 évvel ezelőtti eset idén nem fog megtörténni, az előttünk álló hosszú hétvége ugyanis inkább a pihenéshez és kiránduláshoz fog kedvezni, de hó biztosan nem lesz.

x Hirdetés

Nincs több hó

Bár az elmúlt néhány nap során Gyöngyösre és a Mátra vidékére is visszakacsintott a télies időjárás, mindez nem volt hosszú életű. Egy magassági hidegörvénynek köszönhetően a légkör magasabb légrétegeiben áramlott be a hideg, sarkvidéki eredetű levegő, melynek eredményeként hazánk legmagasabban fekvő hegyvidéki pontja kifehéredett, 1-2 cm es hóréteg is kialakult.-tájékoztatta lapunkat Bakota Zsolt időjárás-előrejelző.

Így festett a Mátra március 8-án
Forrás: Facebook

A jövő hét első napján térségünkben jobbára borongós, csapadékos időben lesz részünk. Majd keddtől csütörtökig bezárólag közepesen, illetve erősen felhős területek és időszakok váltakoznak egyaránt, ekkor is szórványosan kialakulhat kisebb eső, zápor. A március 15-ei hosszú hétvégén is hasonló időjárási körülményekkel találkozhatunk, azaz marad a kissé változékony idő, de mindezek mellett hosszabb-rövidebb ideig tartó napsütötte időszakok is várhatóak.
Ami pedig a hőmérsékleti viszonyokat illeti, mindvégig a sokéves március közepéhez közeledő klimatológai átlagnak megfelelően, valamint kissé afelett alakul a délutáni órákban a hőmérsékleti csúcsérték, döntően 10 és 17 fok közötti maximumokra számíthatunk.

Rekord meleg volt februárban

Az 1901-el kezdődő hiteles, hivatalos mérések kezdete óta soha nem volt olyan meleg februári hónapunk, mint az idei. Hőmérsékleti rekordok sorozatai, a sokéves klimatológai átlagtól jóval magasabb délutáni hőmérsékletek, és jórészt fagymentes éjszakák határozták meg a hónap időjárását. A 2024-es februárnak országos középhőmérsékleti értéke 8.2 fok volt, ami csaknem 7.0 fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti átlagot. Gyöngyösön, a Mátra vidékén és Heves vármegyében is több napon át 15 fokot elérő, azt meghaladó, sőt 20 fok közeli délutáni csúcshőmérséklet volt meghatározó. Éjszakai fagyok csupán a hónap közepén alakultak ki néhány reggelen, de ekkor sem csökkent igen mélyre a hőmérsékleti minimumérték hiszen -3, -4 foknál azon a néhány reggelen sem volt hidegebb. Az enyhe idő hatására a természet elkezdett éledezni, a hónap első felében a rügyező fákat, bimbózó virágokat, míg a hónap második felében és utolsó harmadában már a korai fák virágzását szemlélhettük meg.

x Hirdetés

Gálaműsor a nők ünnepén (galéria)

"Kézi vezérléssel megy a kormányzásban minden"

Kézi vezérléssel megy a kormányzásban minden