Jogi kiskapuval juthatnak pénzhez a Fidesz közeli szervezetek

Milliókat kaptak többnyire Fideszhez közeli civil szervezetek a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, ám egy szabályozás szerint elviekben nem indulhat pályázóként, és nem részesülhet támogatásban olyan civil szervezet amely a pályázat kiírását megelőző öt évben párttal közös jelöltet állított országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson”. Már pedig Gyöngyösön is a Városom, szeretlek Egyesület képviselői jelenleg is a testület soraiban foglalnak helyet. Az Átlátszó most arról ír, hogy ezt egy jogi kiskapu teszi lehetővé.

x Hirdetés

December közepén számoltunk be arról, hogy a kihirdette a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a 2024-es Városi Civil Alap pályázat nyerteseit. Köztük van több gyöngyösi is. A Fideszhez köthető Városom, szeretlek Egyesület ezúttal is közel 11 millió forintot nyert. A 2019-es önkormányzati választásokon is jelölteket állító egyesület nem most először kapott támogatást, az elmúlt két évben összesen 18 millió forint támogatáshoz jutottak. Szerettük volna megtudni, hogy mire fordították a pénzt, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk az egyesület elnökéhez Szókovács Péterhez, ám a törvényi határidőig nem kaptunk választ, így bírósághoz fordultunk.

Az Átlátszó ír arról, hogy ugyan a Bethlen Alapról szóló törvény és a közpénzes támogatásokról szóló jogszabály alapján nem vehetnék fel a Városi Civil Alap támogatásait a politikai tevékenységet folytató szervezetek. Azonban egy kiskapu és az állami forrás sajátos elszámolása miatt mégis szabadon folyhatnak az állami milliók olyan egyesületek felé is, amelyek a választásokon akár hivatalos jelölőszervezetként is beálltak kormánypárti jelöltek mögé.

A lap felidézi, hogy a 4,8 milliárd forintos Városi Civil alapot az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. osztja szét idén harmadik alkalommal – az alapot azután hívták életre, hogy Magyarország elvesztette jogosultságát a Norvég Civil Alapra, ennek a helyébe lépett a VCA. Ahogy idén, az alap első és második évében is feltűnően sok Fidesz-KDNP-s kötődésű szervezet szerepelt a sikeres pályázok között.

Decemberben Hadházy Ákos arról írt, hogy az ilyen esetek akár törvényt is sérthetnek. A képviselő a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényt és a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényt idézte. Előbbi szerint az állami civil támogatásokra nem indulhatnak pályázóként, és nem részesülhetnek támogatásban a pártokkal együttműködő civil szervezetek. A Bethlen Alapról szóló törvény szintén tiltja, hogy közvetlen politikai tevékenységet (az egyesületi jogról szóló törvény szerint ilyen a választásokon történő jelöltállítás) végző szervezetek támogatást kapjanak az Alapból.

Valójában azonban az Átlátszó szerint aligha lehetne jogi úton felelősségre vonni az érintett szervezeteket, ugyanis ha a jogszabályokat és a források elszámolását összevetjük, azt találjuk, hogy egy jogi kiskapunak köszönhetően törvényesen oszthat állami pénzeket politizáló „civileknek” a Bethlen Alapkezelő. A Hadházy által hivatkozott átláthatósági törvény (2007/CLXXXI., közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény) látszólag tényleg egyértelműen fogalmaz: a jogszabály tételesen kizárja a közpénztámogatásból azokat a szervezeteket, amelyek együttműködési megállapodást vagy választási szövetséget kötöttek bármelyik magyarországi párttal.

A jogszabály szövege a politikai tevékenység esetében 5 éves időintervallumot határoz meg: akik az elmúlt 5 évben pártokkal dolgoztak együtt, nem indulhatnak az állami pénzekért. A Városi Civil Alap által támogatott egyes egyesületek pedig még bőven benne voltak ebben a zónában, amikor felvették a forrásokat. Ugyanakkor kérdéses, hogy a Városom, szeretlek Egyesület ebből nem csúszott-e ki, hiszen 2019-ben is, akárcsak most a Fidesszel közösen állított jelölteket az önkormányzati választásokon.

x Hirdetés

Elszaporodtak a vadállatok, hatalmas kárt okoznak

Riasztást adtak ki ónos eső miatt – sóznak