Sorra állnak le a kórházi osztályok

20-ra bővült azoknak a kórházi osztályoknak a száma, ahol teljesen, vagy részlegesen leállt az egészségügyi ellátás, Heves vármegyében az egri intézményt érinti. A Gyöngyösi Bugát Pál Kórház tájékoztatása szerint, itt nem várható leállás, teljes kapacitással működnek.

x Hirdetés

Néhány napja Facebook oldalán számolt be Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő arról, hogy frissítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt a listát, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges vagy teljes leállását jelentik be. Korábban a Népszava írt arról, hogy miután karácsony előtt kiderült, hogy a minimumfeltételek hiánya miatt nem tudják ellátni a II. kerületi kardiológiai betegeket a Szent János kórházban, azt követően ismételt leállásokról szóló hírek jelentek meg. Ezek szerint a II. kerület számára teljesen leállt a gasztroenterológia, az endokrinológia és anyagcsere osztály, valamint a neurológia is, utóbbi az I. kerületiek számára is elérhetetlen lesz, az endokrinológia pedig a XII. és a XXII. kerületiek számára is megszűnik.

Most egy újabb leállásról adott hírt a szakértő: sem az ittas sérültek, sem a komoly baleseti sérültek ellátását sem tudja már megoldani az intézmény. Megjegyezte, hogy ezzel Buda és a hozzá tartozó agglomeráció egyetlen baleseti centruma dobta be a törölközőt.

A vidéki kórházak közül a Jász-Nagykun-Szolnok Hetényi Géza Centrum Kórházban az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik, továbbá a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető az idén. A Heves Megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe kell menniük. Emellett Komárom Esztergom vármegyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeletei és fekvőbeteg szakellátást továbbra sem tudja biztosítani, csakúgy, mint a Budapesti Szent Margit Kórház a gasztroenterológiai, s a gyomor- bélrendszeri vérző betegek kezelését. 

Kunetz Zsombor úgy véli, ezzel nincs vége az új éveben bejelentett részleges, vagy teljes kórházi-, és szakrendelői leállásoknak. Ebből január 6-án szombaton az NNK 20 darab határozatot közölt, tavaly egész évben 113 határozatot publikáltak, de álláspontja szerint valószínűleg ennél jóval több volt, csak nem tették fel.

A problémát elsősorban az okozza a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint, hogy január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást. Így például a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetése. Soós Adrianna már karácsony előtt közölte, hogy csupán a kiadatlan szabadságok is okozhatnak ellátási problémákat. Az ő adataik szerint átlagosan 15-20 napnyi szabadságuk ragadt benn a szakdolgozóknak. Így év végén év elején elfordulhat, hogy „bezár a bolt.” Az érdekvédő úgy vélte, hogy az emberhiány mögött ott lehet a kórházak eladósodása is, a költségvetési korlátok miatt nem is lehet annyi embert felvenni, mint amennyinek a kórházak szükségét érzik.

Természetesen megkerestük a Gyöngyösi Bugát Pál Kórházat, hogy itt várható-e hasonló intézkedés. Az egészségügyi intézmény azt közölte, hogy teljes kapacitással működnek, korlátozás sem osztály-, sem részleg szinten nincs.

A határozatok megjelenését követően a Belügyminisztérium azt közölte, hogy egy beteg sem marad ellátatlanul. A tárca szerint az ügyben folyamatosan az egyeztetnek a budai kórházakkal, az Országos Kórházi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal

x Hirdetés
Óriási volt az érdeklődés a gyöngyösi jégpálya iránt

Közel a tízezredik látogató

» Zámbó Jimmy Emlékkoncert