Nem minden palackot tudunk visszaváltani

Január elsejétől már nem minden palackot vagy dobozt tudunk visszaváltani, jönnek ugyanis a speciális jelöléssel ellátott dobozok, üvegek. A korábban gyártott palackok azonban még a boltok polcain maradnak június végig. A módosítás egyik oka, hogy egy európai uniós szabályozás előírja, 2029-re 90%-nak kell lennie a PET-palackok visszagyűjtési arányának.

x Hirdetés

A MOHU tájékoztatása szerint ezidáig országosan több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepítettek. A társaság tájékoztatása szerint 2023. július 1-jétől megváltozott a hulladékgazdálkodást meghatározó jogi szabályozás hazánkban, amely már nem tette lehetővé az automaták további működtetését a korábbi formában. Így egy új megoldással és mobil módon gyűjtötték be, regisztrálták, majd dolgozták fel a visszagyűjtő automaták nélküli kézi átvevőhelyeken a visszaváltott fémdobozokat, PET-palackokat és üvegeket. Január 1-je után egy egyedülálló, magyar szakemberek által kifejlesztett mobil rendszer teszi majd lehetővé, hogy a legkisebb településről is rendszeresen begyűjthető és feldolgozható legyen minden újrahasznosítható hulladékok.

Az új rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a 400 m² alapterületűnél nagyobb áruházakban az italok csomagolását visszaváltó automatákat helyez el. Ezt a lehetőséget kérhetik a 200 m² és 400 m² közötti alapterületű boltok is, az ennél kisebb egységeknél azonban vagy a helyhiány miatt vagy gazdasági szempontból nem éri meg automata berendezéseket elhelyezni – hívták fel a figyelmet. Ezt a problémát úgy oldják meg, hogy egy átalakított teherautóval gyűjtik majd be és hasznosítják újra a csomagolásokat. 

Magyarországon minden, úgynevezett egyutas felhasználású, visszaváltási díjas – tehát, külön logóval ellátott – üveg, PET-palack vagy aludoboz visszaváltási ára egységesen 50 forint lesz, így mindenképp megéri visszaváltani ezeket. Ugyanakkor lesznek olyan esetek is, amikor a kötelezően visszaváltási díjas, de újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg, vagyis magasabb lehet ez az összeg, mint 50 forint.

A visszaváltott palackok ellenértékét többféle formában kérhetik a vásárlók: az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Vagy a gép segítségével jóváíródik az ügyfél profiljában rögzített bankszámláján. A visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

A Tesco Global tájékoztatása szerint 2024-ben minden 400 négyzetméter feletti üzletükben, azaz 112 hipermarketben – így Gyöngyösön is – és 35 kényelmi formátumú boltukban válnak elérhetővé az automaták összesen több mint 380 bedobónyílással. Jelenleg azonban erre még várni kell, a gyöngyösi áruházban a korábban működött visszaváltó automatát még nem cserélték le, így azt használni sem lehet.

Emellett Gyöngyös közterületein jó darabig maradnak az üveggyűjtő konténerek. A városháza tájékoztatása szerint júniusig biztosan, de várhatóan utána is, ameddig találhatók a boltok polcain olyan palackok, amelyeket az új típusú visszaváltó automaták nem fogadnak el.

Borítókép: Freepik.com

x Hirdetés
6 kategóriában 6 aranyat ért a gyöngyösiek tánca

6 kategóriában 6 aranyat ért a gyöngyösiek tánca

Több tragikus tűzeset történt