Jelentősen csökkent a beruházási volumen vármegyénkben

Jelentősen, több, mint 12 százalék csökkenés volt a beruházások tekintetében a harmadik negyedévben a KSH adatai szerint. A számítások szerint a beruházási teljesítményérték mindössze a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett – számolt be róla a HEOL.

x Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a vállalkozások alaposan visszafogták fejlesztési kiadásaikat – ennek egyik oka az akkumulátorgyárak építésének kifutása. Ugyanakkor a tavalyinál többet fejlesztettek a járműgyártás szereplői, számos kapacitás-bővítő beruházást végeztek. Majdnem harminc százalékkal csökkentek a lakásépítések és -felújítások. Az építkezések 22 százalékkal zuhantak, a gép- és berendezésberuházások 6,8 százalékkal emelkedtek. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek 7,8 százalékos volumennövekedésének tulajdonítható. A kereskedelem, a mezőgazdaság és a szállítás beruházási teljesítménye 11-29 százalékkal esett vissza.

Heves megyében is nagymértékű visszaesés volt a harmadik negyedévben, 46,7 milliárd forintról 42,5 milliárdra esett vissza, amely összességében 23 százalék körüli zsugorodást jelent. Az első kilenc hónapot tekintve is visszaesés jellemezte a térséget, 124 milliárd forintról 115 milliárdra esett vissza vármegyénkben.

Borítókép: Hírnavigátor.hu

x Hirdetés
Lesz-e idén fehér karácsony?

Lesz-e idén fehér karácsony?

Tömeges elbocsátások – menesztették a kórház főigazgatóját