Kettős mérce – a Városom, szeretlek Egyesület nem válaszol

Nem tett eleget közérdekű adatigénylésünknek határidőig a Városom, szeretlek Egyesület.  Többször megkerestük már a Fideszhez közeli szervezetet annak kapcsán, hogy 2021-ben és 2022-ben mire fordították a Bethlen Gábor Alapkezelő Városi Civil Alapjából elnyert állami támogatást, ám választ sosem kaptunk.

x Hirdetés

Ezért 30 nappal ezelőtt közérdekű adatigényléssel fordultunk az egyesülethez, annak érdekében, hogy a törvény erejével jussunk hozzá a kért információkhoz, ám úgy tűnik a szervezet erre is fittyet hány. Tették ezt úgy, hogy Szókovács Péter, a Városom, szeretlek Egyesület elnöke november 3-ai Facebook posztjában maga is leírta, hogy megkapjuk a kért adatokat. Ezt követte egy email a törvényi határidő utolsó napján, hogy az adatigénylés komplexitására tekintettel, illetve arra, hogy még zajló, nem lezárt projektelemekről is szó van, a jogszabály adta 15 nap hosszabbítás lehetőségével kívánnak élni. Eltelt újabb 15 nap, ám a kért válaszok továbbra sem jöttek. Helyette azt közölték, hogy „Egyesületünk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. (a továbbiakban: Info tv.) alapján nem minősül adatkezelőnek.” Vagyis nem tudják, vagy nem akarják megmondani, hogy az elmúlt két évben mire költötték a Bethlen Gábor Civil Alaptól kapott 18 millió forint közpénzt.  

Szókovács Péter a már fentebb említett posztjában azt is kifejtette, hogy „Kérem, ne feledjék, minden gyöngyösinek joga van kérdezni az elmúlt 10 évük közadatairól, Önöknek pedig kommentár nélkül kötelességük válaszolni!” Úgy tűnik, ez a mérce a Fidesz közeli egyesületre nem vonatkozik. Álláspontunk szerint mivel a Bethlen Gábor Alapkezelő állami forrásból adott támogatást a Városom, szeretlek Egyesületnek, azzal nyilvánosan el kell számolnia. Az Alaptörvény 38. cikk (1) bekezdése szerint „az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon.” A 39. cikk (2) bekezdése szerint „[a] közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.” Ez alapján úgy gondoljuk, hogy az egyesület jogellenesen tagadta meg az adatok kiszolgáltatását, így a bírósághoz fordulunk.

A Városom, szeretlek Egyesületnek az alábbi kérdéseket tettük fel:

Mire fordították a 2021-ben, illetve 2022-ben, a Városi Civil Alapból elnyert támogatási összegeket?

Úgy tudjuk, hogy a támogatási összegekkel való elszámolás a törvényességi határidőig nem történt meg. Valóban így van-e? Illetve ha igen, akkor miért nem tettek eleget ezen kötelezettségüknek?

Valamint kérem küldje meg a 2021-ben és a 2022-ben a Városi Civil Alapból megvalósított rendezvények tételes listáját és azokhoz kapcsolódó valamennyi szerződést.

Kérdéseinket megküldtük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amely a pályázati források elosztásáról dönt, ám tőlük sem érkezett semmilyen információ, így természetesen ebben az esetben is a bírósághoz fordulunk.  

x Hirdetés
Adni jobb, mint kapni- ezt tanítják a gyermekeknek is

Adni jobb, mint kapni- ezt tanítják a gyermekeknek is

Továbbra is égető a munkaerőhiány a Mátrában