Nincs megállás – tovább nőtt a kórházak adóssága

Sosem volt még ilyen magas a kórházak adóssága, mint október végén: elérte a 125 milliárd forintot – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economist-nak. A kórházak adóssága eszerint egy hónap alatt 15 milliárd forinttal emelkedett. A főtitkár úgy vélte, december végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot.

x Hirdetés

Rásky László szerint a jelentős emelkedés mögött az állhat, hogy az év vége felé már számítanak a kórházak az adósságrendezése, ilyenkor az egészségügyi intézmények szerinte gyűjtögetik a számláikat. Amelyik intézmény korábban rendezte a számlái egy részét, az október vége, november eleje felé rendszeresen már nem fizet a beszállítóknak, görgeti az adósságot – erről már a HVG ír.

A Heves vármegyei intézmények sem maradnak ki az adósság halmozásból. Megkeresésünkre az Orvostechnikai Szövetség főtitkára arról tájékoztatott, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház lejárt tartozásállománya október végén 407 millió forint volt, míg a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház lejárt adósságállománya október 31-én 387 millió forintot tett ki. Az egészségügyi intézmények adósságának alakulásáról már korábban is írtunk.

Ugyanakkor a kórházak adósságrendezéséről megjelent egy kormányrendelet, mely szerint 90 milliárd forinttal rendezik az intézmények adósságát a költségvetésből. A jelenlegi intézkedés az OSZ szerint csak tűzoltás és legalább 30 milliárd forint kifizetetlen számlával maradnak adósok az eszközbeszállítóknak az intézmények.

A Magyar Államkincstár (MÁK) október végi adatai szerint egyébként a kórházak adóssága 95,5 milliárd forint volt, a szeptember végi 82,5 milliárd forinthoz képest. Ez alapján is 13 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága. Csakhogy a MÁK nem számolja a modellváltó orvosegyetemek adósságát, így sosem ad teljes képet, illetve kedvezőbb adatokról jelentenek a valóságosnál – olvasható a hvg.hu oldalon

x Hirdetés
29 évesek vagyunk! – advent, varázslat, süti, gyöngyösi tehetség

29 évesek vagyunk! – advent, varázslat, süti, gyöngyösi tehetség

Tömegkarambol – Teljes útzár