7.2 tonnás termésátlag a Mátrai Borvidéken

Országos szinten is jelentős mennyiségű, összesen több mint 7 tonnányi szőlőt szüreteltek le idén a mátrai szőlősgazdák. A minőségre sem lehet panasz, az újbort már az adventi rendezvényen is meg lehet kóstolni. Nyilas Ilona, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke azt is elmondta, egyre több föld cserél gazdát feltehetően a szőlő alacsony felvásárlási ára miatt.

x Hirdetés

Viszonylag korán, október első heteiben befejeződött idén a szüret a Mátrában, mivel gyorsan beért a szőlő az idei szokatlanul meleg időben. Zártak már szüreti időszakot jobb eredménnyel is, értékelte a termést a hegyközség elnöke. 7.2 tonna lett a termésátlag, ezzel országosan valahol a középmezőny előtt teljesített ebben az esztendőben a borvidék, mivel van olyan terület is Magyarországon, ahol tíz tonna feletti termésátlag született, de olyan is, ahol csak négy, mondta el a borászati vezető, hozzátéve, hogy szerették volna, ha több a termés, de „ami van, azzal dolgozzunk.”

A minőségre viszont nem lehet panasz Nyilas Ilona szerint, a korai szüretelésű borok szép zamat- és illatanyagokat mutatnak – Márton napon ezeket már meg is kóstolták. A Mátrai Borbíráló Bizottság minden termelő borát megvizsgálja, aki mátrai borként szeretné piacra dobni italát, és idén már bíráltak irsai olivér és sauvignon blanc borokat, melyek túlnyomó többségben kiváló minőségűek voltak.

A hegyközségi vezető elmondta azt is, hogy sokan adják el mostanában a szőlőültetvényüket, nagyon felgyorsult a földek forgalma: szerinte ez az alacsony felvásárlási árak és a korábbiaktól elmaradó termésátlagok együttes hatása miatt lehet így. Visszaesőben van a magyarországi borfogyasztás, már csak fejenként 13-15 litert iszunk meg évente, és Nyilas Ilona szerint ez akár tízig is csökkenhet, hiszen az infláció hatására csökkent a vásárlóerő is, mely aggodalomra adhat okot a jövőben a mátrai borászoknak is.

A Mátrai Hegyközségi Tanács elnökével készült interjúnkat itt teljes hosszában megtekinthető:

x Hirdetés

Egy gólon múlt: Kikapott a HE-DO B. Braun Gyöngyös

Kiderült, hogy fest majd a felújított Borpalota