Egy hónapot kell várni az MR-re, tízezrekért csak pár napot

Idén már nem kapott időpontot hasi MR-re a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház állami finanszírozású rendelésére az RTL riportere, de az esti magánrendelésen 44 000 forintért pár napon belül megvizsgálták volna ugyanazzal a géppel.

x Hirdetés

A növekvő kórházi várólisták miatt egyre többen kényszerülnek át a fizetős magánellátásba, akik pedig ezt nem engedhetik meg maguknak, azok csak várnak, és legfeljebb azt remélhetik, állapotuk nem fordul rosszabbra, míg sorra kerülnek, derül ki az RTL Házon Kívül című műsorának riportjából.

Egy, a csatornának nyilatkozó háziorvos szerint már arra is több hetet kell várni a betegeknek, hogy hozzájussanak egy beutalóhoz és bekerüljenek egy szakorvoshoz. Ha egy betegének CT vizsgálatra van szüksége, előbb háziorvosként ő küldi el szakrendelésre, ahol aztán beutalják CT-re, és várólistára csak ekkor kerül, magyarázta a riporternek dr. Mihályi Zsuzsa háziorvos.

A helyzet illusztrálására az RTL újságírója a Gyöngyösi Bugát Pál Kórháztól próbált hasi MR vizsgálatra időpontot kérni, de legfeljebb december végére, „inkább jövőre” lett volna lehetséges a képalkotó vizsgálatra befeküdni.  Legalábbis állami finanszírozású ellátásban.

44 000 forintért azonban már pár napon belül megvizsgálták volna a riportert, ráadásul ugyanazon a gépen. Mint azt telefonon a magánrendelés egy dolgozója magyarázta, az intézmény délelőttönként egy magáncégtől bérli a nagy értékű orvosi képalkotó eszközt, délutánonként viszont a cég üzemelteti magánrendelés keretein belül. „Csak emiatt van a városban MR vizsgálatra lehetőség,” tette hozzá a cég alkalmazottja.

Az RTL riportját itt lehet megnézni:

x Hirdetés

Csodaszarvas a Mátrában

Egy MR mind fölött - Ugyanazzal a géppel vizsgálnak a magán- és az állami rendeléseken is

Egy MR mind fölött – Ugyanazzal a géppel vizsgálnak a magán- és az állami rendeléseken is