Gigantikus drogfogás – drogdílerek kerültek hűvösre

Budapest mellett Gyöngyösön és Tarnazsadányon is lecsapott az új pszichoaktív anyagokkal kereskedő dílerekre a rendőrség egy nagyszabású, összehangolt akcióban, közölték a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján a főváros, valamint Heves- és Nógrád vármegye rendőrségi képviselői. 17 elfogás, 700 milliónyi lefoglalt vagyon és több, mint tíz kiló kristály a közös akció mérlege.

x Hirdetés

Egyre nagyobb probléma Magyarországon az új pszichoaktív anyagok terjedése, mondta el a sajtótájékoztatón dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya alezredes, az ORFK bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense. A köznyelvben dizájner drogként hivatkozott, folyamatosan változó összetételű anyagokat a magyar terjesztők többnyire Kínából, az interneten keresztül rendelik, és akár egy hónappal azután az utcákra kerül, hogy a laborban kikísérletezték őket. A főreferens kihangsúlyozta, hogy ezek az olcsó és könnyen elérhető anyagok rendkívül veszélyesek, már hazánkban is számos használó halálát okozták.

Ez az új bűnelkövetési mód merőben új gondolkodást kíván a rendőrségtől is, mint azt az alezredes elmondta: „A bűnözők nem állnak meg az országhatárnál, nem állnak meg a vármegyehatároknál sem, ezért van szükség arra, hogy mi se álljunk meg,” a munka során a területi szervek „hármas egységben” dolgoztak, a stratégia sarokkövei a kooperáció, koordináció, és a kommunikáció voltak.

Ennek megfelelően bár három elkülönülő eljárás volt, a hevesi, nógrádi, és budapesti rendőrök napi kapcsolatban álltak egymással és valós időben osztották meg az új információkat. Sajnos az nem derült ki, hogy ugyanabból a bűnszervezetből került-e ki a tizenhét elfogott, az alezredes annyit mondott, hogy „vannak összefüggések az ügyek közt, és ezeket használtuk ki ahhoz, hogy együtt tudjon dolgozni a három megye,” de nem adott bővebb tájékoztatást, csupán annyit sejtetett, hogy „valahonnan megszerzik ezt az anyagot, és valakik továbbadják.” Hozzátette, “ezt a tíz kiló kristályt már biztosan senki nem fogja megenni, ettől senki nem fog betépni, és ettől senki sem fog meghalni.”

700 gramm drogot fogtak Gyöngyösön

Fogyasztóktól szerzett információk alapján tavaly év vége óta nyomoztak a Nógrád vármegyei rendőrök, hogy nyomára akadjanak annak a 22 éves salgótarjáni férfinek és élettársának, akiket most azzal gyanúsítanak, hogy bűnszövetségben árulták az új pszichoaktív anyagokat a városban.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársa, Ponyi Gergő a sajtótájékoztatón elmondta, a párt júliusban kapcsolta le a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Cserhát MEKTA, azaz a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály, és kihallgatásuk után őrizetbe is vették őket. Az akció során 70 gramm részben kiporciózott, eladásra előkészített anyagot foglaltak le.

Azonban a nyomozás nem állt meg itt, elkezdték feltérképezni a két díler fogyasztóit és kapcsolódásaikat felsőbb bűnügyi körökhöz, így jutottak el végül egy 25 éves gyöngyösi férfihoz, akinek a kocsijában 542, otthonában még 202 grammnyi dizájnerdrogot találtak. A szer mellett a rendőrség lefoglalt értékes bútorokat, járműveket, elektronikai eszközöket, és jelentős mennyiségű készpénzt is.

A gyanú szerint a salgótarjáni dílerek gyöngyösi kapcsolata 2022 óta működteti bűnszervezetét, melynek édesanyja is tagja volt, és új pszichoaktív anyagok beszerzésével és értékesítésével foglalkoztak, és főleg Nógrád megyében látták el droggal a viszonteladókat. A 25 éves férfit és édesanyját őrizetbe vették, gyanúsítottként hallgatták ki és indítványozták letartóztatásukat.

Gyanús port rejtett a tarnazsadányi széf

Még augusztus 18-án rendelt el büntetőeljárást a Heves Vármegyei Rendőr-Főkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének gyanúja miatt, közölte Bertók Albin százados.

Az egyik lemezszéfben talált tasak (Fotó: Heves Vármegyei Rendőr-Főkapitányság)

Közel két hónap előkészítés után végül a hevesi, nógrádi, és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei rendőr-főkapitányságok MEKTA-egységei  egyidejűleg több helyszínen csaptak le Tarnazsadányban, ahol drog után kutattak és sajnos találtak is.

Az egyik gyanúsítható személy házának udvarán lemezkazettákba rejtve kábítószergyanús fehér port találtak, ezt lefoglalták. Egy idősebb nőt már ekkor elfogtak, két fiatalabb férfi csuklóján másnap csattant a bilincs, mint kiderült, ők a nő unokái.  Az Egri Járásbíróság a letartóztatásukat október 20-án már el is rendelte.

Negyedik társukat is körözte a rendőrség, de kedd reggel végül ő is feladta magát, kihallgatása a sajtótájékoztató idején még folyamatban volt.  A kutatások során a kábítószergyanús anyag mellett nagy mennyiségű készpénzt, gázfegyvereket, egy nagyobb értékű gépjárművet, műszaki cikkeket, és a kábítószer adagolására használt eszközöket foglaltak le.

Budapesten volt a legnagyobb fogás

„Ellentmondást nem tűrő rajtaütéseket” hajtottak végre a napokban a Pest vármegyei rendőrök is, mondta el Bodnár Zsolt alezredes. A BRFK egységei öt kerületben, hét helyszínen, több mint kétszáz ember koordinált munkájával számoltak föl egy drogterjesztő hálózatot október 17-én.

Kilenc embert vettek őrizetbe, a bűnbanda külföldről beszerzett, „kristály” néven futó anyagot terjesztett több megyében is, ebből több mint tíz kilót foglaltak le a rendőrök, az egyik tetemes adagot éppen akkor vitte házhoz egy csomagküldő futárja, amikor a címzett azt már csak bilincsben és rendőrök gyűrűjében vehette át.

A drogbanda sötét üzelmeiből szerzett hatalmas vagyont a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala foglalta le és vette zár alá, a lefoglalt drága autók, ékszerek, műszaki cikkek, méregdrága ruhaneműk, aranyrudak, készpénz, életbiztosítások, bankszámlák, üzletrészek, ingatlanok összértéke megközelíti a 700 millió forintot.

x Hirdetés

» Márton Nap

Egyévnyi munka hozta meg gyümölcsét - összehangolt akció keretében számolták fel a bűnszervezetet

Egyévnyi munka hozta meg gyümölcsét – összehangolt akció keretében számolták fel a bűnszervezetet