Közel harmadával csökkent Gyöngyösön az intézményi gázfogyasztás

A 2022-2023-as fűtési szezonban átlagosan 30%-kal sikerült csökkenteni a gyöngyösi intézményi épületek gázfogyasztását a tavaly elrendelt energiatakarékossági intézkedésekkel. Gyöngyös képviselő-testülete október másodikán dönt a takarékossági intézkedések meghosszabbításáról.

x Hirdetés

A gyöngyösi önkormányzat városfejlesztési és –üzemeltetési igazgatóságának előterjesztése szerint az intézményi ingatlanok gázfogyasztásának 30%-os csökkenése nagyrészt az önkormányzati hivatal illetve a Vachott Sándor Könyvtár spórolásának köszönhető, a gyöngyösi óvodákban pedig 16%-os megtakarítást sikerült elérni – a gyermekekre tekintettel az óvodákban magasabb hőmérsékletet engedélyezett az önkormányzat.

Az előterjesztésben Juhász Katalin igazgató kiemelte, hogy bár segített az enyhe tél, ezt az eredményt többnyire minimális beruházást igénylő intézkedésekkel hozták össze. Ha az előterjesztést jövő hétfőn a testület megszavazza, továbbra is érvényben maradnak a tavaly meghozott intézkedések, tehát továbbra is meghatároz az önkormányat egy hőmérsékletplafont, hosszabbak lesznek a téli szünetek, és marad a négy napos jelenléti munkaidő a hivatalban.

A fentieken felül a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság azt javasolja, hogy a távleolvasós hőmérők adatai alapján optimalizálják a kazánok időzítését, vizsgálják felül egyes fogyasztási helyek szükségességét, illetve azonosítsák és tekerjék lejjebb a fűtést a nem használt, vagy raktárként használt helyiségekben.

Az előterjesztés kitér rá, a jövő évi költségvetésben szükséges lesz forrást biztosítani olyan további energiahatékonysági beruházásokra, mint a gázkazánok központi vezérlésének kialakítása, födémszigetelések, és nyílászáró-cserék.

A fentiek mellett a képviselő-testület jövő hétfőn dönt majd arról, legyen-e adventi díszvilágítás a városban, kinyisson-e idén a jégpálya, és hogy a december 27-én kezdődő téli igazgatási szünet január 1-én vagy 7-én érjen véget.

x Hirdetés
Fél év alatt több mint 85 ezren látogatták meg térségünket

Fél év alatt több mint 85 ezren látogatták meg térségünket

A Mátra túlszárnyalta a 2021-es látogatottsági adatokat - egyre több turista érkezik ide

A Mátra túlszárnyalta a 2021-es látogatottsági adatokat – egyre több turista érkezik ide