Kit, mikor, hol lehet keresni? – indul az új ügyelet

Jövő hét vasárnap Heves vármegyében is elindul az új ügyeleti rendszer, melynek célja, hogy minőségbiztosított módon, minden beteg a legjobb ellátást kapja meg, lakjon városban, vagy akár kistelepülésen – tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Dr. Kádár Balázs régióigazgató.

x Hirdetés

Az új ügyeleti rendszert folyamatosan vezetik be február óta, október elsejétől már 12 vármegye tartozik majd a mentők irányítása alá. Győrfi Pál az elmúlt 9 hónap tapasztalatairól elmondta, hogy 16 és 22 óra között a betegek háziorvosi jellegű problémákkal keresik fel az ügyeletet és este 10 után jellemzőek a súlyosabb problémák. A vármegye 5 pontján, köztük Gyöngyösön fog működni ilyen telephely, este 10 után pedig az OMSZ működteti a sürgősségi ügyeletet, amely az SBO mellé, a Gyöngyösi Bugát Pál kórházba költözik. Ugyanakkor azt kérik mindenkitől, hogy mielőtt az éjszaka közepén bárki útnak indulna, tárcsázza a bevezetésre kerülő egységes hívószámot, a 1830-at, hiszen sokszor az a tapasztalat, hogy elég egy egyszerű tanácsadasás. Amennyiben az ügyeletet irányító szakember úgy ítéli meg, akkor pedig mentőt vagy ügyeleti autót küld a beteghez. Győrfi Pál hangsúlyozta, hogy úgynevezett vegyes ügyeletek fognak működni, amelyek alkalmasak a felnőttek és a gyerekek ellátására egyaránt.

Fotó: www.mentok.hu/ugyelet

A mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy február 1. óta több, mint 134 ezer betegellátáson vannak túl, melyek csupán 5%-a volt súlyos eset. Így a háziorvosok aggodalma, hogy túlterheltek lesznek, vagy életmentő beavatkozásokat kell végrehajtaniuk, alaptalan.

Több jelzést kaptunk annak kapcsán, hogy abban az esetben hova fordulhat a beteg, ha a háziorvosa már nem rendel, az ügyelet pedig még nem elérhető, Győrfi Pál azt mondta, akkor a háziorvos praxistársát lehet keresni, akut, súlyos esetben pedig a mentőszolgálatot a 112-es segélyhívó számon. Az új ügyeleti rendszerben újdonság az is, hogy nem kötelező a lakóhely szerinti legközelebbi ügyeletre bemenni, a beteg szabadon választhat az ellátóhelyek között.

Egyébként Gyöngyösön jelenleg is folynak a szerződés kötések, igaz nem minden háziorvos írta azt alá – erről már Dr. Kádár Balázs régióigazgató beszélt. Elmondta, az ügyeleti ellátás a háziorvos törvényi kötelezettsége, azokban az olyan esetekben, ahol sok az idős vagy egészségi állapota miatt nem terhelhető szakember, ott arra van szükség, hogy mindenki más részt vegyen az ellátásban, annak zökkenőmentes működtetése érdekében. A régióigazgató hangsúlyozta, a háziorvosoknak egy hónapban két alkalommal és csak 16 és 22 óra között kell ügyeleti ellátást vállalniuk.

Mind az 5 telephelyre, így Gyöngyösre is jut egy új autó

Az ügyeleti ellátást egyébként 5 új autó is segíti, amely egységes megjelenést biztosít a mentőszolgálat autóival, csupán a logóban van némi változás. Ezek az autók teljesen új, a betegellátáshoz szükséges eszközöket kapnak, funkciójuk pedig ezen eszközök és a szakemberek szállítása lesz- árulta el Győrfi Pál.

Gyöngyösön és Hatvanban a kórház területére költözik az ügyelet, ahol a magasabb színvonalú ellátás érdekében a labor és képdiagnosztikai háttér is rendelkezésre áll, Egerben, a Szálloda utca 2. szám alatt, Hevesben a szakrendelőben, míg Pétervásárán szintén az eddig megszokott helyen marad az ügyelet.

A teljes tájékoztató visszanézhető:

x Hirdetés

Tóth Gabi exét igazolta le a Lifestyle Hotel Mátra

Még nem mindenki írta alá a szerződést - Október 1-jétől indul az új ügyeleti rendszer

Még nem mindenki írta alá a szerződést – Október 1-jétől indul az új ügyeleti rendszer