Javában zajlik Gyöngyösön a Puky Árpád utcában a XXIII. Görgényi László gulyás – és pörköltfőző verseny, a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál második napjának elmaradhatatlan hagyománya. Tizenkilenc csapat méri össze tehetségét és tudását, és este hatkor derül ki, melyik fakanalat ragadó társaságot találta legjobbnak a zsűri.
Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ennek valóságtartalmáról meggyőződhettünk a XXIII. Görgényi László gulyás – és pörköltfőző versenyen is, ahol a tizenkilenc versengő csapat szinte mindegyike saját elmondása szerint hagyományos gulyást főzött, mégis mindenhol nagyon más fogásokkal találkozhattunk.
Volt, aki vadhúst, volt aki marhahúst, más babot tett a gulyásba, volt aki zsíron, volt aki olajon indított, nem volt egyetértés abban sem, hogy mikor kell megpaprikázni az ételt: sokan már rögtön az elején, a dinsztelt hagymára szórták a paprikát, van, aki szerint a jó gulyás titka, hogy a hús beszürküléséig semmi fűszert nem szabad használni.
Mint megtudtuk, kisujjból kiráznak egy gulyást a Gyöngyös Városi Diáktanács tagjai a MiNI Ifjúsági Szolgálat sátránál, ugyanis a Máltai Szeretetszolgálat technikumának vendéglátós diákjai álltak a kondérjuk mellett, amiben a gulyás marhahús helyett viszont disznóból készült, az ugyanis hamarabb megfő.
Egy másik tűz fölött csordagulyás készült: ebben háromféle hús van, marhalábszár, füstölt csülök, és lángolt kolbász, és került bele gersli is, valamint egy úgynevezett szalvétagombóc is – ez a vászonszalvétába csomagolt töltelék az ekkor még csak tervezett rókagombás szarvaspörkölt mellé készül köretnek, merthogy készült pörkölt is bőven, ráadásul egy másik sátornál igazi különlegességből: a szerencsések vörösboros szamárpörköltet kóstolhattak.
Nem lesz egyszerű dolga tehát a zsűrinek, akik este hatig döntik el, melyik gulyás és melyik pörkölt sikerült a legjoban. Akit a többi fogás is érdekel, teljes élő bejelentkezésünket itt nézheti meg: