Idős emberek váltak a tűz áldozatává

Több, mint 100 lakástűzhöz riasztották a Heves vármegyei tűzoltókat az első negyedévben. Összesen 6-an sérültek meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A Katasztrófavédelem közlése szerint leggyakrabban idős emberek válnak a tüzek áldozatává.

x Hirdetés

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához 170 tűzoltójárműre volt szükség, 1340 négyzetméternyi épített terület égett le, 11 alkalommal pedig gázpalackok nehezítették az oltást. A katasztrófavédelem 2 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. Mint írják az égő épületekben jellemzően nem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. A tűz a legtöbb esetben, a lakástüzek közel harmadában a kéményben keletkezett, ezt követően pedig a konyhában, a hálószobában és a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Fotó: Dulai Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester

A legnagyobb tűz február 19-én Pélyen volt, ahol egy lakóház tetőszerkezete és melléképülete égett. A lángok 150 négyzetméterre terjedtek ki, a hevesi és a füzesabonyi hivatásos tűzoltó egységeknek a tűz oltása az utómunkálatokkal együtt több mint két órás, megfeszített munkájába került. A tűz okozta károk miatt az ingatlan lakhatatlanná vált, négy lakójának átmenetileg el kellett költöznie.

Tavaly is rendkívül sok lakástűz volt Heves vármegyében. 2022-ben 341 otthon jellegű ingatlanban vagy annak melléképületében keletkezett tűz, 8 százalékkal több, mint a 2021-es évben. Tavaly 7545 négyzetméternyi épített terület égett le, mely 47 százalékkal több, mint előző évben. A számokat elemezve elmondható, hogy majdnem minden napra jutott egy lakástűz. A lakástüzekben tavaly 2 ember vesztette életét, 23 pedig megsérült.

A szakhatóság látva a megszaporodó eseteket, ismét felhívja a figyelmet, hogy a hasonló szerencsétlenségek elkerülése érdekében érdemes élni az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni a fűtőeszközeinket. Valamint tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Borítókép: Szőke Péter BM OKF

x Hirdetés
A Hit világa 2023.03.04.

A Hit világa 2023.03.04.

Tar- mesébe illő helyszíneken kalandozunk

Tar- mesébe illő helyszíneken kalandozunk