Emelkednek a térítési díjak

Emelkedő térítési díjak, minden eddiginél nagyobb összeg a kultúrára és elnapolt részvételi költségvetés-többek között ezekről döntöttek a képviselők ma megtartott ülésükön.

x Hirdetés

Az emelkedő nyersanyag-árak miatt nem halogathatta tovább az emelést a képviselő-testület, így a városvezetők arról határoztak, hogy a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ fenntartásában működő szolgáltatások térítési díjai átlagosan 20 százalékkal emelkednek. Ez alól csak az étkeztetés kivétel, ahol 58 százalékos drágulással kell számolni április elsejétől. A sávos kedvezményrendszer azonban megmarad. Az idősklub ebben az évben is díjtalanul működik Gyöngyösön. Szintén a jövő hónap elejétől változnak a bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési térítési díjak. A gyermekek étkezéséért 15 százalékkal kell többet fizetni, az emelés mértéke azonban így is jóval az infláció mértéke alatt marad. Ennél nagyobb mértékű emelést csak az Északi Agrárképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium javasolt, így a mátrafüredi Hanák Kolos Kollégiumban 20 százalékkal emelkednek a térítési díjak. A gyöngyösi bölcsődékben a gyermekgondozás térítési díja nem változik.

Fotó: gyöngyöshu

Új energetikai beszerzésről is tárgyaltak a városvezetők. Mint ismert az önkormányzat energiaköltsége sokszorosára emelkedett az utóbbi időszakban, egy új energetikai közbeszerzésnek köszönhetően azonban az áram és a földgáz ára jelentősen csökkenhet. A közbeszerzést lebonyolító cég képviselője szerint a következő hat hét kulcsfontosságú lesz. Amennyiben nem lesz jelentős változás a piacon, az energia esetében nettó 100-150 Ft/kWh-val, míg a földgáz esetében a korábbi 1300 forint helyett nettó 300-400 Ft/m3-rel lehet számolni. A közbeszerzési eljárást várhatóan a jövő hónap végéig lefolytatják.

A grémium elfogadta a Civil Kulturális Bíráló Bizottság bírálati szempontrendszerét, és annak megfelelően módosította az önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendeletet. Még márciusban döntött úgy a grémium, hogy átalakítja az önkormányzat kulturális támogatási politikáját annak érdekében, hogy a városban működő kulturális szervezetek támogatását világos, mindenkire egyformán vonatkozó szempontrendszer alapján ítélhesse oda. A március elsejével megalakult civil bírálóbizottság ezen szempontrendszer alapján tesz javaslatot a képviselő-testületnek a támogatások odaítélésére. Kulturális tevékenység támogatására az idei költségvetésben minden eddiginél több, 40 millió forint áll rendelkezésre.

A tervek szerint az idei évben is lesz részvételi költségvetés 8 millió forintos keretösszeggel. Az előterjesztés szerint egy 5 fős előkészítő és véleményező testület jönne létre, akik gondoskodnának a javaslattételi eljárásban beérkezett ötletek befogadásáról vagy elutasításáról. A képviselők úgy vélték nem elég kidolgozottnak a javaslatot, illetve aggályukat fejezték ki annak kapcsán, hogy nem biztosított, hogy valóban csak gyöngyösi, nagykorú állampolgárok szavazhatnak majd. A képviselők így elhalasztották a döntést, az előterjesztés áprilisban kerül ismét a testület elé.

A korábbi évek részvétel költségvetéséből megvalósult egyik projekt, a street art

A képviselők elfogadták az önkormányzat 2023 és 2027 közötti időszakra vonatkozó ifjúsági koncepcióját. Mint a dokumentumból kiderül, az országos tendenciákhoz hasonlóan Gyöngyös népessége is csökken, a 35 év alattiak pedig egyre kisebb arányt képviselnek a teljes lakosságon belül, ami hosszú távon a város elöregedéséhez vezet. A koncepció egy sor konkrét intézkedést és részletes cselekvési tervet tartalmaz a folyamatok megállítása és visszafordítása érdekében.

Döntött a képviselő-testület az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok munkavállalóinak nyújtandó béren kívüli juttatásáról. Ezek a juttatások nem egységesek jelenleg a cégeknél, így a testület úgy vélte, hogy a szerzett jogok sérelme nélkül úgy teremthető meg az egységes szabályozás, ha a jelenleg adott legmagasabb juttatásra irányuló szabályozást terjesztik ki,
amely évi nettó 140.000 Ft cafeteria általánossá tételét jelenti. A juttatás összegének a megteremtéséhez az önkormányzat nem nyújt fedezetet a cégeknek, azt a saját költségvetésükből kell kigazdálkodniuk.

Döntöttek az önkormányzati tulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek bérfejlesztéséről is, így a cégvezetők január elsejétől történő béremelését 10 százalékban határozták meg.

x Hirdetés
Nem közelednek az álláspontok, folytatódik a sztrájk

Nem közelednek az álláspontok, folytatódik a sztrájk

Élő közvetítés: képviselő testületi ülés 2023. március 2. rész

Élő közvetítés: képviselő testületi ülés 2023. március 2. rész