Gondosóra több ezer nyugdíjasnál

Heves vármegyében is élénk az érdeklődés a Gondosóra program iránt. Több, mint 3500-an regisztráltak, közülük a legtöbben már meg is kapták a jelzőeszközt. A Gondosóra és az ahhoz tartozó 0-24 órás diszpécser szolgáltatás minden 65 év feletti magyar állampolgárnak jár szociális rászorultság nélkül. Ehhez mindösszesen regisztrálni kell.

x Hirdetés

Az eszköz lényege, hogy a jelzést fogadó diszpécser dönti el, hogy a probléma megoldásához szükséges-e képzett egészségügyi vagy szociális munkatárs riasztása. Olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a felmerülő problémák megoldásában. Országszerte több, mint 60 ezren használják, de a regisztráltak száma meghaladta a százezret. Ez a remények szerint 2025. év végére elérheti a másfél millió 65 éven feletti időst hazánkban.

Fotó: Gondosóra

A Gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központnál már több, mint egy évtizede működik a házi segítségnyújtás, amely tavaly decemberben megújult. Az új jelzőrendszer lényegesen modernebb, mint a korábbi verziója. A beépített SIM-kártyának köszönhetően az ország bármely területén működik, a GPS-alapú helymeghatározásnak köszönhetően pedig az egészségügyi szakemberek pontosan tudják, hová kell menniük. Az eszköz rendelkezik az elesést érzékelő szenzorral is, melynek köszönhetően érzékeli a zuhanást, a hirtelen sebességváltozást. Ilyen eseményt követően az eszköz automatikus riasztást küld a központba.

x Hirdetés

Nyitott kapuk a könyvtárban

Egyenes az út a világűrbe