Kiderült mikor épülhetnek meg az új erőművek

A Mátrai Erőmű kapcsán az utóbbi időben lehetett hallani bezárásokról, átalakításokról, bővítésekről. Az eredeti elképzeléseket azonban jelentősen módosította az energiaválság és Magyarország import függősége, így az erőművek kapcsán megy az újratervezés. Néhány hete Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy erőmű építési programba kezd a kormány, most pedig kiderült, milyen ütemben valósulnak meg ezek a beruházások.

x Hirdetés

A tervek szerint 2026-ban állhat üzembe a Mátrai Erőmű új, legfeljebb 650 MW-os gázturbinás blokkja. Mint ismert a kormány tavaly áprilisban a Mátrai Erőmű és a Tisza II. erőmű területén tervezett beruházásokkal kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette. Akárcsak a két erőmű, az új blokkok és az MVM-hez tartoznak majd.

Kérdéses, hogy meddig működnek a szenes blokkok

A jelenlegi információk szerint az új beruházások azt is jelentik, hogy a már működő blokkokat leállítják. Egy erről készült anyag szerint- amelyről a Világgazdaság is ír-, leghamarabb a 102 megawattos Újpesti Erőmű kerülhet ki a rendszerből, jövőre öt további blokk neve mellett szerepel nulla év eleji beépített teljesítmény, ezek a Mátrai Erőmű két, egyenként 87 megawattos lignitblokkját is érintik. 2026-tól pedig újabb négy mátrai egység eshet ki, ebből kettő szén- és biomassza-üzemű, és az előbbieknél érdemben nagyobb, 206, illetve 207 megawatt teljesítményű, a másik kettő pedig gázos, de csak 33-33 megawattosak. A terveket némiképp módosíthatja, hogy az elmúlt időszak energiaválsága következtében, Magyarország import függőségének csökkentése érdekében a mátrai blokkok felértékelődtek, így a tervezett néhány éven belüli bezárás még kétséges.

A következő években megvalósuló gázblokkok mellett, szolgálatba állnak új áramtermelők. Ilyen lesz az Opus 40 megawattos visontai naperőműve 2024-ben, amely rá egy évre 60, 2026-ban pedig 80 megawattosra bővül. Viszont az igazi nagy áttörést 2026 ígéri, amikor is a tervek szerint- ahogy fentebb is írtuk- üzembe állna a Mátrában a 650 megawattos gázerőmű, a szintén MVM-es 38 megawattos hulladékégető, és egy 20 megawattos bükkábrányi naperőmű, az utóbbi az Opusé.

x Hirdetés
Újabb küzdelem vár a Veszprém ellen

Újabb küzdelem vár a Veszprém ellen

HE-DO B. Braun Gyöngyös – Telekom Veszprém (videó)