Jól halad a szabadvezetékek kiváltása a Mátrában


x Hirdetés

Az MVM Émász hálózati beruházási stratégiája kiemelt figyelmet fordít a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltására, főként Magyarország egyes hegyvidéki területein, például a Bükk hegységben és a Mátrában – olvasható az MVM februári hírlevelében.

Mint a társaság emlékeztet rá, február elején szinte az egész országban 100 km/h-t meghaladó, orkán erejű szél tombolt. A viharos szél miatt a villamos vezetékekre dőlő fák, a leszakadt ágak, kitört oszlopok számos helyen vezetékszakadást idéztek elő, ami kiesést okozott a szolgáltatásban. Extrém időjárási körülmények között, különösen hegyvidéki terepen az üzemzavarok elhárítása is nehezebb és hosszadalmasabb.

Éppen a fogyasztók zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosítása és a települések közötti hálózaton fellépő üzemzavarok számának csökkentése az elsődleges célja a szabadvezetékek földkábelekkel való kiváltásának, ami most meg is valósult az Északi-középhegység középső és keleti szakaszának jelentős részén. Ezek a beruházások környezetvédelmi szempontból is fontosak, hiszen azzal, hogy földkábelek épültek a szabadvezetékek helyére, számottevő terület került vissza a természethez, és elkerülhetők a szabadvezetéki hálózaton előforduló áramütéses madárbalesetek is. A beruházásokat a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

Az MVM Émász a bükki projekt keretében Bükkszentkereszt és Répáshuta, Lillafüred és Ómassa, valamint Mexikóvölgy és Bükkszentkereszt között építette ki a földkábeles hálózatot. A mátrai projektben Mátraszentimre és Mátrakeresztes között, a Parád–Parádsasvár szakaszon, végül Mátrafüred és Kékestető között is a föld alá került a hálózat. A két projektben kiemelkedően magas rendelkezésre állású hálózatot sikerült kiépíteni.

Forrás: https://www.mvmenergiakereskedo.hu/attachments/18304
Borítókép: Földkábeleket fektetnek Mátrafüred közelében. Fotó: Gyöngyösi TVSource link

x Hirdetés

Skandáld, skandináv!

Vízóra aknából mentettek egy csontsovány kutyát

Vízóra aknából mentettek egy csontsovány kutyát