Megkezdődött a szüret a mátrai borvidéken. A meleg, aszályos nyár miatt a szőlészek korábban kezdik a munkát és gyorsabban szüretelnek mint korábban, de az eddig látható minőség kiválónak mondható. Az új borokat várhatóan Márton-napkor kóstolhatják meg a borkedvelők.
A szüretre való felkészülés már a nyár elején megkezdődött a mátrai borvidéken. Átvizsgálták a szüretelő gépeket, présgépeket, kitisztították a pincét, a tartályokat. Mivel az idei nyarat a meleg és szárazság jellemezte, hamarabb indult a szüret a megszokottól – emelte ki lapunknak Bodor Nóra szőlész-borász, Nyilas Pincészet. Hozzátette, egy bizonyos ponton túl az olyan korai fajták, mint az irsai olivér cukrot már nem gyűjt, savai esnek, ha pedig nem kapnak esőt, akkor elindul a töppedés a szőlőnél.

Korábban a lehullott eső mennyisége többször meghaladta az 1000 millilitert, az évek alatt ez átlagosan 600 milliliterre csökkent, a mostani szezonban ennek a harmada hullott a borvidéken. Ezekhez az időjárási körülményekhez a borászoknak is alkalmazkodnia kell, például a korábbi és gyorsabb munkával, amelyhez a gépi szüretelés is segítséget nyújt. Bodor Nóra szerint, a régi szüret romantikája, amikor összegyűlik a család és együtt gyűjtik be a termést, már megszűnt, a munkát a szőlőszüretelő kombájnok vették át, hiszen ez sokkal gazdaságosabb és gyorsabb módja a szüretnek.
A Nyilas Pincészet munkatársai 400 hektáron szüretelnek, az egész borvidéken pedig több mint 5000 hektáron termesztenek szőlőt. Bodor Nóra azt mondja: illatos és lédús az irsai olivér, így a minőségre nem lehet panasz. A szüret várhatóan a cserszegi fűszeres és az ottonel muskotály szedésével folytatódik, a tervek szerint október közepéig minden fajta beérkezik a pincébe