Többségében fehérborokkal neveztek a mátrai borászok a 18. Borvidéki Borversenyre. Közel 40 pincészet több mint 160 tétellel készült a megmérettetésre. A nedűket 4 szakmai és egy társadalmi zsűri bírálta, az eredményeket azonban csak a Mátrai Bornapokon hirdetik ki.
Az idei megmérettetésnek a Nagyrédei Scharioth Birtok adott otthont, ahol már korábban is szerveztek különböző kóstolókat, a tulajdonos család pedig igazi borkedvelő, Prof. Dr. Scharioth Gábor Magyarország Toszkájának nevezte korábban a mátrai borvidéket. Hozzátette, nagy jövőt látnak a mátrai borvidéken.
A borverseny 40 fős zsűrije összesen 39 borászat 167 nedűjét kóstolta végig, a legtöbb pohárba pedig, ahogy korábban, úgy most is fehérbort került, összesen 99 tételt neveztek ebben a kategóriában. Ezen kívül természetes rozé és vörösborok, valamint különleges eljárással készült borok, így például narancsbort is kóstolhattak a zsűri tagjai. Egy új kategória, az artizan is megjelent, ami a kézműves típusú organikus és egyéb eljárással készült borokat takar.
Az ilyen termékek egyre népszerűbbek, míg tavaly csak 1-2 hasonlót kóstolt a zsűri,addig most csaknem 30 kézműves ital került a poharakba. A 4 szakmai és egy társadalmi zsűri tagjai között nem csak helyi, hanem már borvidékről érkezett szakértők is véleményezték a nedűket. Bock József a villányi borvidék egyik legsikeresebb borásza, aki elmondta: mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy visszafordítsák a bor iránti kereslet húsz éve tartó csökkenését. A számos díjat nyert vállalkozó a 90-es években kóstolta meg először az itteni borokat.
Hogy mely borok ízlettek a legjobban a zsűrinek, az a Mátrai Bornapokon derül ki.