Éles viták a bölcsődék kérdésében

Heves szócsatákat szült a mai testületi ülés egyik előterjesztése, melynek lényege, hogy a gyöngyösi Visonta Úti Bölcsőde és Családi Bölcsőde Hálózat által működtetett családi bölcsődei feladatellátásnak új fenntartója, a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása legyen. A képviselő testület több, mint 1 órán át vizsgálta az előterjesztést, végül pedig 9 igen szavazattal, valamint 5 tartózkodással elfogadták.

x Hirdetés

Az előjegyzés apropója, hogy Vámosgyörk Községi Önkormányzat nappali családi bölcsődét szeretne nyitni a településen, melyet a társulás fenntartásában kíván üzemeltetni, a javaslat megvalósulásának esetében pedig lényegesen magasabb állami finanszírozást igényelhetne az önkormányzat. A családi bölcsőde önálló ellátása eseten másfél, míg a társulás általi feladatellátás esetében, több mint 2 millió forint támogatásban részesülhetne az önkormányzat. Az előjegyzés szerint ez jelentős hatást gyakorolhatna a helyhatóság, illetve a feladatellátás költségeinek biztosításában.

Az ülés során a Fidesz-KDNP képviselői a határozattal kapcsolatban több kritikát is megfogalmaztak. Bárdosné Kocsis Éva kérdéssel fordult az előterjesztőkhöz a vámosgyörki bölcsőde potenciális létszámával kapcsolatban, valamint megkérdőjelezte, hogy miért kell a hálózati intézmény keretei között működtetni. Maka Piroska a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója válaszában elmondta, a vámosgyörki önkormányzat kettő csoportot szándékozik indítani, tehát van igény a bölcsődére. Az igazgató kiemelte, ha a testület elfogadja az előjegyzést a magasabb finanszírozás reményében és valóban a társulás lesz a fenntartó, a Családi Bölcsőde akkor is az önkormányzatnál maradna. Dr. Horváth Gábor, a Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóság vezetője elmondta, a bölcsődei hálózat működtetésére azért van szükség, mivel 3, vagy annál több bölcsődét csak ilyen formában lehet fenntartani.  

Kiss Tivadar képviselő a munkavállalók oldaláról érdeklődött, hogy ők miként fogadták a munkáltató feletti potenciális változást. Balás-Gál Veronika, a Visonta Úti Bölcsőde és Családi Bölcsőde Hálózat intézményvezetője elmondta, a munkavállalók és ő is meglepődött a váltáson, azonban a jobb finanszírozási lehetőségek reményében megérti a döntést. Felvilágosította a dolgozókat, szerinte ugyanis a döntés csak azt befolyásolná, hogy ki írja alá a papírokat.  Dr. Horváth Gábor szintén hozzátette, a kisgyermekgondozók közalkalmazotti státusza változatlan marad, a jelenlegi bér és egyéb juttatásaik megmaradnak.

Viszontválaszában Bárdosné Kocsis Éva kifejtette, az áprilisi, a témában folytatott tárgyalások során még nem volt szó a Visonta Úti Bölcsőde átszervezéséről, emiatt pedig fenntartásai vannak a határozattal kapcsolatban. A képviselő szerint ugyanis nem garantált az, hogy nem lesznek felmondások a munkáltató változásának következtében, a Kistérségi Társulás esetében pedig, állítása alapján, voltak már visszafizetési kötelezettségei az önkormányzatnak. Maka Piroska igazgató ezen vádakat visszautasította, szerinte 20 évre visszamenőleg ellenőrizhetőek a pénzügyi adatok, soha semmilyen vizsgálat nem indult az esetükben. Dr. Szén Gabriella megszólalásában kiemelte, a fizetés. a munkakörülmények, minden marad majd a régiben, a különbség, hogy kiírja alá a papírokat, valamint, hogy több pénzből tudják majd üzemeltetni. A vitában Hiesz György polgármester, mint az előterjesztő is kifejtette véleményét. Szerinte országos szinten is példátlan a Kistérségi Társulás helyi működése, nagyon jól látják el feladatukat, a jobb finanszírozás reménye pedig ebben az esetben komoly szakmai elképzelésekkel is társul.

x Hirdetés
Ülésezik a képviselő-testület: 2024.06.27

Ülésezik a képviselő-testület: 2024.06.27

Nem emeltek vádat Dolly ellen

Nem emeltek vádat Dolly ellen