Elképesztő távlatok a világűrből a gyöngyösi asztrofotós szemén át

Nem mindennapi felvételt tett közzé közösségi oldalán Misi Róbert gyöngyösi asztrofotós. 2024 év elején belevágott pályafutása egyik legnagyobb projektjébe. Így született meg a csaknem 3 hónapon át készült felvétel a sötét Mátrából.

x Hirdetés

Az asztrofotós Facebook oldalán azt írta, hogy kíváncsi volt mennyire távolra tud visszatekinteni az emberiség időben és térben a világegyetemben és milyen apró homokszem a Földünk, a Naprendszerünk, de akár a Galaxisunk ebben a végtelen sivatagban amit Univerzumnak hívunk! Így év elején úgy döntött, hogy keres egy olyan távoli objektumot, amit még meg tud fotózni. A nemzetközi galériák, adatbázisok hetekig tartó böngészése után a választása az Abell 1656 (Coma Cluster) galaxishalmazra esett, aminek a távolabbi környezetében a két kiválasztott objektum a PGC1826187 jelű galaxis és az SDSSJ130206.68+281118.9 jelzésű kvazár található. Utóbbi egy rendkívül fényes, aktív galaktikus mag amely hatalmas mennyiségű energiát bocsát ki. A kvazár közepén óriási energiaforrás van, nagy valószínűséggel egy fekete lyuk. Ezt néhány fényév átmérőjű gáznemű akkréciós korong veszi körül.

„Ahhoz hogy ezeket a nagyon távoli és halvány objektumokat megörökíthessem tudtam hogy nagyon sok expóra lesz szükségem amihez mindig kitelepültem a sötét Mátrába. A tervezett 50 órás összexpó összegyűjtése 3 hónapig tartott a rendkívül kevés holdmentes derült tavaszi égboltnak köszönhetően. A fotó nagyon magával ragadó ahogy egyre jobban belenagyitunk és szemünk elé tárul a rengeteg galaxis!” 

A képen közel 1000db galaxis és kb. 760db kvazár látható. Ilyen távolságok mellett a Coma Cluster halmaz galaxisainak 321 millió fényévnyi átlagos távolsága szinte eltörpül – tette hozzá Misi Róbert.

A teljes felbontású fotók ITT nézhetők meg.

x Hirdetés

Megszületett a város himnusza a könyvtárasok tollából

60 éves a gyöngyösi gyermekszínjátszás (videó)