A hó a mátrai turizmusnak is jót tesz

Mint már többször is megírtuk, belepte a Mátrát a hó, és ennek nem csak a gyermekek és a gyermekded lelkületű felnőttek örülnek felhőtlenül, hanem a turisztikai ágazat is. Gyöngyös Ma című műsorunkban Dr. Benkő Bélával, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnökével beszélgettünk arról, hogy a hóval együtt rendszerint rengeteg turista is érkezik a térségbe.

x Hirdetés

Bármennyire is négy évszakos turisztikai célpontként szeret a szakma hivatkozni a Mátrára, egy pár évvel ezelőtti marketingkutatáson a válaszadók 90-95 százaléka a Mátra-Bükk térséget téli desztinációként kategorizálta. „Mi ugye szeretjük azt mondani, hogy négy évszak, természetesen, mert hát minden évszaknak megvannak a szépségei, de ez a fejekben így állt össze” – mondta a térség turisztikai társulásának elnöke, hozzátéve, hogy ebből a szempontból úgy fest, nagyon szerencsés év az idei. A hét folyamán esett hó is úgy tűnik, meg fog maradni, ezért jó eséllyel sokan fogják a Kékestető felé venni az utat, de Dr. Benkő Béla szerint azért indulás előtt érdemes tájékozódni az útviszonyokról, hiszen tavaly például volt olyan nap, hogy több, mint egy óra alatt lehetett feljutni autóval a hegycsúcsra.

A turisztikai társulás elnöke szerint az ágazat már helyrebillent a világjárvány okozta válságos helyzetéből, hiszen a térség forgalma meghaladta a COVID előtti csúcsévét is: korábban nagyjából 204 000 vendégéjszaka volt az éves rekord, ez már 2022-ben is megdőlt, 100 ezer vendég 225 ezer vendégéjszakával. Ezek a számok kimondottan Gyöngyös közigazgatási területére vonatkoznak, tehát Gyöngyöstől a Kékestetőig. A Mátra teljes területét nézve, tehát a Nógrád vármegye szélétől egészen Egerszalókig terjedő területen több, mint 600 000 vendégéjszaka realizálódott.

Egyre több időt is töltenek a turisták a Mátrában, míg korábban 1,7, 1,9 napos átlagok voltak a jellemzőek, ez most kettő fölé emelkedett. A külföldi vendégek viszont továbbra is főként Budapestre és környékére koncentrálódnak, de van egy réteg, akik lakóautókkal jönnek, kempingeket keresve; körükben a Mátra nagyon népszerű desztináció, és ők jellemzően több időt is töltenek el itt.

A másik tanulsága a tavalyi évnek Dr. Benkő Béla szerint az volt, hogy az energiaválság hatására megmutatkozott a különböző típusú szálláshelyek eltérő érzékenysége: a négycsillagos szálláshelyek nem érezték meg a vendégforgalom visszaesését, ám a három csillagos szállodáknál és a magánszálláshelyeknél csappant meg a forgalom, a legjobban azonban az éttermek sínylették meg az energiaválságot. A vasútközlekedés viszont egyszerűsödött, ugyanis Gyöngyösre tartva már nem kell átszállni Vámosgyörknél, ez pedig jó hatással volt az egy napra érkező, hátizsákos turisták számára.

x Hirdetés

Piros riasztást adott ki az OMSZ ónos eső miatt

Így fest most a 24-es