Éles ellentétek a közbiztonság kérdésében

A körzetek közti együttműködés a közbiztonságról szóló vitába csapott át szombati Aktuális Extra című műsorunkban. Az MSZP-DK-Jobbik-Momentum képviselője, Dr. Végh Attila, aki szerint az önkormányzat közreműködhet, de a bűnüldözés alapvetően állami feladat, és a VSZE-FIDESZ-KDNP képviselője, Bárdosné Kocsis Éva, aki szerint akut problémákat.

x Hirdetés

Stúdiónkban folytatódott a polémia Gyöngyös közbiztonságáról, holott a képviselőket a körzetek közti együttműködésről kérdeztük. Mindketten hoztak erre példákat, a 9-es körzet képviselője, Végh Attila a parkolóhelyek közösen megbeszélt, kölcsönösen előnyös kiépítését hozta fel példaként,  Bárdosné Kocsis Éva pedig azt mondta, körzete központi fekvése miatt el sem képzelhető a munkája a körzetközi együttműködés nélkül.

Mikor azonban a város közbiztonságára terelődött a szó (melyről korábban itt írtunk részletesen), előkerültek a szomszédos körzetek képviselői közti nézetkülönbségek. A szocialista képviselő szerint a testületi üléseken a Fidesz-frakció sokat kritizálja a várost emiatt, és kéri a Városrendészet megerősítését, ám utóbbival nyitott kapukat dönget, hiszen most határozott a testület a szerv önállósításáról. Dr. Végh Attila azonban leszögezte, a közbiztonság, a bűnmegelőzés kormányzati feladat, a rendőrség pedig a kormánynak alárendelve működik, „és ugyanazt a kritikát várjuk el a kormányzat irányába, ami a városvezetés felé érkezik a frakciótól, ha meglenne ez a következetesség, sokkal jobban tudnánk együtt dolgozni,” tette hozzá.

Bárdosné Kocsis Éva, a Városom Szeretlek-FIDESZ-KDNP képviselője azonban erre a VSZE kampányszlogenjét felidézve azt mondta, nekik első a város, és a város rendje, „ne másra mutogassunk,” mondta, helyben lehet eredményeket elérni; bozótirtással, gyakoribb polgárőri, városrendészi, és rendőri jelenléttel a körzetében sikerült javítania a helyzetet. „Én is voltam a kapitányságon, mint Attila, és az ígéretet megkaptam, teljesítik is: gyakrabban jön a rendőrség járőrözni, nappal, és este is,” számolt be a képviselőnő.

Végh Attila erre kijelentette, nem a helyi rendőrséggel van a probléma: ők tisztességesen, „ahogy tudják, úgy ellátják a feladatukat.” A képviselő azonban elmondta, a  vármegyei rendőrfőkapitány azt közölte vele, több tíz rendőr hiányzik a rendszerből, ha nem hiányoznának, az sokat hozzátenne a gyöngyösiek szubjektív biztonságérzetéhez. „Csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ne mindig a várost bírálják a közbiztonság hiánya, messzebbre kell ennél nézni: Az önkormányzat közreműködik a közbiztonság fenntartásában, de a feladat nem önkormányzati, hanem kormányzati hatáskör,” ismételte meg a képviselő, hozzátéve, hogy emelni kell a létszámot, mert rengeteg az üres álláshely.

„Fordítva ülünk a lovon,” válaszolta a kormánypárti képviselő, „nekünk az itteni helyzetet kell megoldani, itt kell hogy rend legyen,” tette hozzá.  Szerinte komplex társadalmi problémával néz szembe az ország, és nem csak a rendőrségnél vannak üres álláshelyek, így van vele a művelődési ház, a szociális ellátóközpont is, „erről a komplex problémáról gondolkodhatunk, de közben nekünk akut problémákat kell megoldanunk,” zárta érvelését Bárdosné Kocsis Éva.

A műsorban szó volt még Gyöngyös legújabb látványosságáról, az Aktív Házban nyílt sporttörténeti kiállításról, és a most kezdődő adventi programsorozatról is, az egész műsor itt visszanézhető:

x Hirdetés

Fénybe borult Gyöngyös

Óriási előrelépés lenne a városnak egy geotermikus kút

Óriási előrelépés lenne a városnak egy geotermikus kút