Félnek a helyiek – elegük van a drogból

Gyöngyösorosziban tartottak demonstrációt, a Momentum által életre hívott STOP Herbál megmozdulás hatodik állomása volt a település, ahol a helyiek már félnek, hiszen az utóbbi időben egyre több a drogterjesztő és a drogfogyasztó. Közel 100 gyöngyösoroszi lakos vonult végig a településen azt skandálva, hogy ” Le a droggal”.

x Hirdetés

Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője hívta életre a “STOP HERBÁL” elnevezésű mozgalmat, mint elmondta, nagyon sokan keresik meg, hogy a drog eszkalálódott a településeiken, minden napra jut egy csalás, lopás, családok mennek tönkre a kábítószer miatt. Céljuk, hogy megtalálják azokat az embereket, akik felemelik a hangjukat, hogy “elég volt, ne tovább”. A honatya elmondta, addig amíg nincsen jól fizetett rendőri állomány, amíg funkcionális analfabéta gyerekek kerülnek ki a közoktatásból, amíg az egészségügy nincs felkészülve a herbál fogyasztók kezelésére és amíg nincs jól működő drogstratégia, addig nem lesz változás. Mint fogalmazott ez az állam és a kormány felelőssége. Ha ott minden rendben van, akkor meg kell nézni mit tehetnek a helyi közösségek, az önkormányzatok, a polgárőrség.

Lőcsei Lajos hangsúlyozta, első körben a herbállal fertőzött településeken 24 órás rendőri szolgálatra van szükség, létre kell hozni egy herbál ellenes munkacsoportot és jogszabályt kell módosítani. Amíg ezek nem történnek meg, addig nem lesz változás – tette hozzá. Álláspontja szerint nem a kábítószerek összetétele alapján kellene büntetni, hanem a szerek emberre gyakorolt hatása alapján. Mint mondta, ha ezek megoldódnak, akkor lehet a mélyebben gyökerező problémákat felderíteni és foglalkozni azzal, hogy nincsenek szociális munkások, szociálpedagógusok, nincsen megfelelő gyermekvédelem. Ez a következő lépcsőfok.

Azokon a településeken ahol az elmúlt hetekben tartottak a gyöngyösoroszihoz hasonló megmozdulást, már elindult egy pozitív folyamat, hiszen Lőcsei Lajos álláspontja szerint az önkormányzatok felfigyeltek arra, hogy valaki foglalkozik ezzel az üggyel. Úgy véli el kellett telnie 10-15 évnek, hogy ezek az emberek, akik részt vesznek ezeken a demonstrációkon ki merjenek állni a településükért, a gyermekeikért. A politikus beszámolt arról is, hogy a megmozdulást követően volt olyan díler, aki abba hagyta a drog árusítását. Mint fogalmazott, nyilván ezek csak rész eredmények, hiszen amíg a legfelsőbb politikai döntéshozók nem tesznek semmit, addig nem lesz változás. Fontos, hogy megértsék, ez nem csak egy település problémája,hanem ez a magyar vidék rákfenéje.

Gyerekek is skandálták, hogy “le a droggal”

A megmozdulásokon túl a Momentum képviselője elindított egy országos petíciót is, cél 50 ezer aláírás összegyűjtése, hiszen ha összegyűlik a megfelelő számú szignó, a magyar parlamentnek kötelessége napirendre venni az ügyet. Ugyanakkor hangsúlyozta, van még dolguk, a következő helyszínük Csány, ahol szintén komoly problémát okoz a herbál. De bízik abban, hogy egyre többen és egyre hangosabban állnak ki, ennem pedig a képviselő szerint a politikának is nagy a szerepe. Mint Lőcsei Lajos fogalmazott, az embereknek gyakorulniuk kell, hogyan tudják az akaratukat érvényesíteni és kimondani, hogy ebből elég és ne tovább.

A következő időszakban a demonstrációk mellett felkeresi majd az önkormányzati vezetőket és a térség országgyűlési képviselőit, hogy írják alá a petíciót, hiszen ez nem politikai ügy, hanem mindannyiunk ügye. Úgy véli, aki nem áll az ügy mögé és nem tud kompromisszumot kialakítani, az nem az embereket képviseli.

Balról jobbra: Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere, Lőcsei Lajos országgyűlési képviselő, Gelencsér Ferenc, Momentum elnöke

A demonstráción részt vett Kárpát István, Gyöngyös alpolgármestere is, aki elmondta, hogy a drogfogyasztás országos probléma. Vannak települések ahol jobb a helyzet, de olyanok is, amelyek kevésbé szerencsések. A városvezető szerint Gyöngyös szerencsés, hiszen amellett, hogy az önkormányzat évente közel 200 millió forintot költ a városrendészet megerősítésére, több uniós finanszírozású prevenciós programot is megvalósított a szenvedélybetegségek kapcsán. Kiemelte, támogatja Lőcsei Lajos kezdeményezését és úgy véli minél többen állnak mellé, annál nagyobb lesz a súlya a magyar országgyűlésben is.

x Hirdetés
Nahát! KAP itt volt Gyöngyösön!

Nahát! KAP itt volt Gyöngyösön!

Kiraboltak egy férfit a vasútállomáson