Új helyen, jóval drágábban nyithat újra a kisposta

A Magyar Postával történt egyeztetéseket követően új helyszínt javasol a Városgondozási Zrt. a nyolcvanasi kispostának. A csaknem egy éve energiaárakra hivatkozással bezárt postahivatal helyett az önkormányzat saját üzemeltetésben, a Magyar Posta partnerprogramján keresztül nyitna másikat – eddig úgy tűnt, a kispiacon üzemelne egy alkalmazottal, most viszont egy újabb, de drágább helyszín is felvetődött, és a Magyar Posta már két embert kér.

x Hirdetés

A Szövetkezet utcai posta tavaly novemberi, eredetileg átmenetinek szánt bezárása óta már kiderült, hogy a Magyar Posta nem kíván két postát üzemeltetni Gyöngyösön. A gyöngyösi képviselő-testület már júniusban döntött arról, hogy a Szövetkezet úti piac régi húsboltjának helyén saját üzemeltetésben, a Magyar Posta jutalékos partnerprogramján keresztül újra postát nyitnak a területen, de most Szűcs Viktor, a Városgondozási Zrt. igazgatója egy új, szintén a cég tulajdonában álló helyszínt ajánl a képviselő-testülethez benyújtott javaslatában, nevesint az Olimpia út 8. szám alatti üzlethelyiséget, melyben egykor zöldséges üzemelt.

Bár az Olimpia úti volt zöldséges felújításának becsült költsége 5.2 millió forint, ami közel hárommillióval drágább, mint a kispiacon lévő volt húsbolté,  az alapterülete négyszer nagyobb, közel 100 négyzetméter – a két helyszín közül a képviselőtestület választja majd ki, hol nyílik végül meg az új kisposta.

A posta üzemeltetése is drágult a júniusi elképzelésekhez képest: akkor azt gondolták, a kispostát egy alkalmazottal fogják tudni üzemeltetni, de a volt húsbolt helyszíni szemléjekor kiderült, ez nem fog működni. A posta határozza meg ugyanis, hány munkapulttal üzemelhet egy partnerprogramban részt vevő posta, és a régi kisposta forgalmából kiindulva legalább két munkapulttal és nyolc órás nyitvatartással engedélyezhetik az üzemeltetést, mivel így lehet a jogszabályban meghatározott limit alatt tartani az ügyfelek várakozási idejét. Így azonban a fenntartási költség a duplájára emelkedik, az egy munkavállaló után fizetendő bruttó 460.000 Ft helyett 920.000 Ft bérköltséggel kell számolni havonta.

Mint a javaslatban Szűcs kifejti, a postai jutalék annyira alacsony, hogy az legfeljebb csak az anyagi költségekre nyújthat fedezetet, így ezt a bérköltséget kizárólag önkormányzati hozzájárulásból lehet finanszírozni, a javaslat szerint a város 2023. évi költségvetésének általános tartaléka terhére.

x Hirdetés

Semmi sem szent – rokkant kocsit loptak

Kovácsik Krisztián kapta a Hordós Attila emlékdíjat

Kovácsik Krisztián kapta a Hordós Attila emlékdíjat