Nincs menekvés- már drónnal is figyelnek

Heves vármegyei rendőrök is csatlakoztak a CSAT(T)LAKOZZ országos akcióhoz. A kampány elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára figyelmeztet. Ide tartozik például a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, illetve motor- és segédmotorkerékpárok esetében a bukósisak.

x Hirdetés

A korábban vármegyénket is érintő seatbelt akció tragikus képet mutatott. Februárban 14 ezer olyan jogsértéssel találkoztak a rendőrök, amikor a járműben tartózkodók nem használták a biztonsági övet, és 228 esetben a gyermek nem volt megfelelően rögzítve. Márciusban ez még rosszabbul festett. Országosan közel 20 ezer ember nem használta a biztonsági övet és 296 gyermek nem volt rögzítve gyermekbiztonsági rendszerrel.

A megelőzési propaganda tevékenység részeként már tavalyelőtt elindult a rendőrség kamionos plakát kampánya, mely során Gyöngyösön működő fuvarozócég autóira is, összesen 30 kamion pótkocsijának hátsó felületére helyeztek el a biztonsági öv használatára figyelmeztető plakátokat. Emellett Mátraházán a pihenőben az egyik épület tetején led falon vetítik a rendőrség videóit.

Erdélyi Róbert rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára elmondta, nyárra terveznek egy Seatbelt Challenge kihívást, ahol csapatok versengenek majd azon, ki tud gyorsabban beülni egy autóba, és megfelelően bekötni magát. Emellett várják cégek jelentkezését, hogy munkavédelmi oktatás részeként a passzív biztonsági eszközökről előadásokat tarthassanak náluk. A rendezvényeken lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, milyen egy 9-12 kilométer per órás sebességtartományú ütközés és becsapódás.

A kampány részeként vármegyebeli hírességek bevonásával figyelemfelhívó videospotokat készítenek és tesznek közzé passzív biztonsági eszköz témakörben. Pályázatok kerülnek kiírásra, amelyeket széles körben díjaznak. Csak néhány elem, ami a következő időszakban megvalósul.

Erdélyi Róbert hangsúlyozta, olyan új módszereket is bevezetnek, ami elől nincs menekvés. Civil figyelő egységekkel és megfelelő technikai eszközökkel figyelnek, a civil figyelőegységek jelzésére pedig ellenőrzés alá vonják a jogsértőket. Ez az ellenőrzés kiegészül drónnal is, mely kiválóan alkalmas a biztonsági öv használatának figyelésére, és a kamerákkal ellátott gépjárműveik bevetése is folyamatban van.

Fotók és Borítókép: police.hu

x Hirdetés
Őrülten egyszerű és roppant mutatós - Zokni nyuszi és só-liszt gyurma dísz készül!

Őrülten egyszerű és roppant mutatós – Zokni nyuszi és só-liszt gyurma dísz készül!

"Mindig baráti társaság volt"- 40 éves a Cantus Corvinus Vegyeskar

“Mindig baráti társaság volt”- 40 éves a Cantus Corvinus Vegyeskar