Elfogytak a munkáskezek

Év végéig 10 ezer filippínó munkásra van szüksége Magyarországnak, amely feltörekvő munkaerőcélpontnak számít a vendégmunkások körében – hangzott el a Fülöp-szigeteki TV Patrolban. Az ázsiai szigetállamból már tavasz óta érkeznek nagyobb számban munkások hazánkba, azon belül Heves vármegyébe és Gyöngyösre is. Városunkban már százas nagyságrendben dolgoznak filippínó munkások. Nagyobb számban néhány évvel ezelőtt jelentek meg először Gyöngyösön vendégmunkások, legtöbbjük Ukrajnából érkezett, Gyöngyösre pedig sokszor csak aludni jártak, és a környék üzemeiben dolgoztak Jászárokszálláson, Jászberényben, Jászfényszarun vagy Hatvanban. Abban az időben egyre-másra épültek munkásszállások Gyöngyösön, helyi, vagy helyi érdekeltséggel is rendelkező vállalkozók irodaházat, elhagyott ipari létesítményeket, szállodát alakították át szállásokká, sőt bérlakásokat is építettek a vendégmunkások számára, ám a helyi üzemek valamiért ekkor még nem éltek az ukrán munkaerő alkalmazásának lehetőségével.

x Hirdetés


A Fülöp-szigeteki TV-interjúban elhangzottak alapján elsősorban a mezőgazdaságban és a gyártásban van rájuk szükség. Korábban olyan nagy cégek toboroztak, mint a Samsung vagy éppen a gyöngyösi B. Braun. Elsősorban betanított munkásokat keresnek, de egyre gyakrabban van igény szakképzett munkaerőre, mint például hegesztőre vagy éppen kamionsofőrre. A háború kitörése előtt Ukrajnából érkezett a legtöbb vendégmunkás, ám a vezető helyet nemcsak Európában, de a világ más pontján is kezdi átvenni a Fülöp-szigetek. Éppen ezért a kormányok között létrejött egy megállapodás, amely alapján Németország és Szaúd-Arábia ápolókat, Izrael szállodaipari munkásokat toboroz, de Ausztria is a több tízezer hiányzó egészségügyi dolgozót filippínókkal igyekszik orvosolni.

Könnyen beilleszkednek
Magyarország elsősorban azért kiemelt célország a Fülöp-szigeteki munkavállalók körében, mert jelentős részük katolikus, így könnyedén be tudnak illeszkedni az európai kultúrkörbe, valamint más ázsiai országokkal összevetve sokkal jobb az onnan érkező munkavállalók angolnyelv-tudása. Emellett a bérek is jóval vonzóbbak: míg a Fülöp-szigeteken egy gyári munkás bruttó 100 ezer forint körüli összeget keres, Magyarországon legalább a minimálbért megkapja, amely bruttó 232 ezer forint, tehát az otthoni fizetés több mint a duplájára számíthat. A munkáltatók körében pedig azért népszerűek a Fülöp-szigetekről érkezett munkások, mert szorgalmasak, szabálykövetők, és rendkívül nagy a munkabírásuk.

Szeretne többet tudni? Töltse le a digitális kiadást innen!

x Hirdetés
"Ki a legnagyobb hős a világon"- Honeybeast akusztik a CoolTéren

“Ki a legnagyobb hős a világon”- Honeybeast akusztik a CoolTéren

Nem számítanak tömeges bezárásokra