Már a Mátrát is fenyegetik az elszabadult kaktuszok

A Kiskunságban már régóta problémát okoz az invazívan terjedő kaktuszok, amik feltehetően az emberi hanyagság miatt már a Mátrában is megjelentek – adta hírül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

x Hirdetés

A nemzeti park őrszolgálata egy Facebook bejegyezés alapján ment kaktusz vadászatra és valóban találtak Gyöngyöspata külterületén kivadult kaktuszokat. A szakemberek úgy vélik, hogy zöld hulladékkal kerülhettek ki a természetbe, ugyanis a kaktusztelepek közelében egyéb elszáradt növényi hulladékot is találtak.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Arról már a Turista, természetjáró magazin ír, hogy jelenleg Magyarországon már több, mint hatvan helyen bukkantak fel a kaktuszok, az előfordulások mintegy fele a Duna-Tisza közén található. A kaktuszok a természetbe sokszor szándékos kiültetés során kerülnek ki, valahol pedig kertekből, tanyákról terjednek el az ellenőrzött területen kívülre. De az emberi hanyagság is szerepet játszik, ugyanis sokszor az illegálisan lerakott zöldhulladékkal jutnak ki és szaporodnak el a természetes élőhelyeken.

A Mátrában talált kaktusztelep irtása folyamatosan, márciusban többször is felszedték a BNPI munkatársai a szúrós növényeket, ugyanis azok veszélyeztetik az őshonos állományt. Sajnos mint írják a kaktuszok irtása nagyon nehéz, hiszen csak egy aprócska ott maradó darabból is képes kihajtani.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Bár hazánkban a kaktuszok még nem jelentenek akkorra fenyegetést, de a mediterrán országokban már komoly problémát okoznak. Ott az őshonos sziklagyepeket úgy elborították a kaktuszok, hogy nem csak őshonos állat- és növényfajok, de már a legelő birkanyájak, sőt, még a kirándulók is kiszorultak tőlük.-írja a turistamagazin.hu

Borítókép: Időkép.hu

x Hirdetés

A nemzet aranyai

Unokázós csalók portyáznak Gyöngyösön

Unokázós csalók portyáznak Gyöngyösön