Végnapjai vannak az önkormányzatoknak

Több száz döntéshozóval konzultál az Egyensúly Intézet, melynek célja kidolgozni egy olyan szakpolitikai javaslatcsomagot, amely az önkormányzatok hatékonyabb működését hivatott elérni- mondta a tanácskozás gyöngyösi állomásán Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

x Hirdetés

Filippov Gábor elmondta, a szakpolitikai javaslatcsomag elsősorban a helyes feladatmegoszlásra próbál választ adni az állam, a piac és az önkormányzat között. A kutatási igazgató hozzátette, az eddigi konzultációk során a legtöbbször az merült fel problémaként, hogy a feladatok és az ehhez társuló eszközök nem mindig vannak szinkronban, viszont számos javaslat érkezik azzal kapcsolatban hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az önkormányzatok működését és hogyan lehetne bevonni a magánszférát akár közfeladatok ellátásában. Az Egyensúly Intézet egyébként összesen 15 helyszínen, több, mint 300 döntéshozóval konzultál.

Hiesz György polgármester a gyöngyösi találkozó után elmondta, jelenleg a legnagyobb probléma, hogy fontos feladatok mennek el az önkormányzatoktól, mint az egészségügy, oktatás, hulladékgazdálkodás, építésügy. Mind mind olyan feladat, amelyek szorosan kapcsolódnak a helyben élők mindennapjaihoz, így az önkormányzathoz. A városvezető hangsúlyozta, konszenzusra lenne szükség az önkormányzat és az állam között, hogy mi az ami önkormányzati feladat és mi az ami nem ide tartozik. Mint mondta, a rendszerváltozás óta soha nem működött igazán a párbeszéd, de most ez élesen kirajzolódik. Mint fogalmazott, úgy érzi végnapok vannak, kérdés, hogy a klasszikus önkormányzatiság meddig fog tartani. Hiesz György elmondta az önkormányzatok ésszerű működéséhez sokkal nagyobb gazdasági és pénzügyi önállóságra lenne szükség, autonómiára, nem pedig a jelenleg működő diktátumra.

A városvezető úgy látja ha ez így folytatódik, akkor marad a településüzemeltetés. Takarítanak, seprenek, ha van pénz pedig virágosítanak, de sok mindenbe nem szólhatnak bele. Úgy véli ezt nem úgy hívják, hogy önkormányzat.

x Hirdetés
Kapcsolódások Napja, ÖKO Forradalom, Aludj máskor! – program program hátán, Gyöngyösön!

Kapcsolódások Napja, ÖKO Forradalom, Aludj máskor! – program program hátán, Gyöngyösön!

Renfield