Ki kell adni a mutyigyanús megvásárlás dokumentumait

Pert nyert az Energiaügyi Minisztériummal szemben Tóth Bertalan- erről a politikus számolt be közösségi oldalán. Mint írja, több mint két éve titkolózik az Orbán-kormány a Mátrai Erőmű túlárazott, mutyigyanús megvásárlásának körülményeiről és az MVM-mel kapcsolatos kormányzati tervek részleteiről.

x Hirdetés

Az MSZP társelnöke még 2021 januárjában fordult közérdekű adatigénylési kérelemmel a kormányhoz, hogy megtudja, milyen tulajdonosi döntéseket hozott 2019-ben és 2020-ban az MVM Zrt-vel kapcsolatban. Ugyanis mint fogalmaz, ebben az időszakban vette meg közpénz-tízmilliárdokért az állami MVM a Mészáros Lőrinc által “legatyásított” Mátrai Erőművet, és ebben az időben hozott a kormány különböző stratégiai döntéseket az MVM-mel kapcsolatban. Úgy vélte, hogy a kormány titkolózik, hiszen a bíróság első- és másodfokon is adatkiadásra kötelezte a kormányt. Ennek ellenére az Orbán-kormány a jogerős ítélet végrehajtása helyett felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely idén januárban – az ügy “különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége” miatt ötfős tanácsban eljárva, az ítéleteket hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította.

Az elsőfokú bíróság a héten, megismételt eljárásában is úgy ítélte meg, hogy az MVM tulajdonosi jogait gyakorló miniszternek – jelen esetben az energiaügyi tárcát vezető Lantos Csabának – Tóth Bertalan megkeresésére 15 napon belül kitakarás nélkül ki kell adnia az állami energiacsoporttal kapcsolatos, 2019-es és 2020-as tulajdonosi határozatokat – közölte a Népszavával Tóth Bertalan. Így például azt, hogy mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros Lőrinc veszteségeinek kipótlására, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását. A politikus Facebook oldalán úgy fogalmazott, “Elvárom, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter teljesítse a bíróság ítéletét, tartsa be a törvényeket és fejezze be az alaptalan titkolózást!”

Korábban a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű 2019-ben 5,9 milliárd, majd 2020-ban 42,7 milliárd forint veszteséget termelt. Végül az állam 2020-ban 17,4 milliárd forintért vette meg a céget.

x Hirdetés

Esélyegyenlőségi programot indít a P&G

Fiatalítja járműparkját a Volán